Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groene paprika springt eruit op VBT-klokken

Tholen - Over het algemeen zijn de prijzen op de VBT-klokken de afgelopen tijd stabiel. Stabiel laag in het geval van tomaat en courgette, waar het warme weer voor flinke aanvoer zorgt. Een uitschieter in week 33 was de groene paprika. Die schoot omhoog en werd met als middenprijs 1,65 euro het best betaald. 

Met een middenprijs van 1,50 euro volgt geel, terwijl rood op 1,17 euro uitkwam aan het eind van week 33. T.o.v. van week 32 in beide gevallen een lichte prijsdaling, voor geel van 2 eurocent, in het geval van rood 10 eurocent.

Tomaat zakt onder de 40 eurocent
In tomaat, een markt waarin door hoge aanvoer door heel Europa weinig beweging zit, laten zowel los als tros een daling zien. Beide segmenten komen onder de 40 eurocent uit met voor los een middenprijs van 38 eurocent en voor tros net geen 37 eurocent. Mogelijk dat hier over een aantal weken als gevolg van een moeizamere zetting door de hitte lagere aanvoer zorgt voor wat beweging in de markt.

Aubergine blijft hangen
Een vergelijkbaar stabiel prijsbeeld valt op bij aubergine, waarvoor in week 33 als middenprijs 99 eurocent werd genoteerd t.o.v. 1,03 de week ervoor. Daarmee heeft de traditioneel stijgende lijn in prijs, die hoort bij aubergine in deze tijd van het jaar, niet doorgezet. Wel neemt de aanvoer de komende tijd af, dus met gelijkblijvende consumptie kan de prijs hier misschien nog wel weer verder stijgen.

Komkommerprijs stijgt
Bij komkommers zorgde een verminderde aanvoer voor het voortzetten van de stijgende lijn die sinds begin augustus is ingezet. Over week 33 werd als middenprijs 43 eurocent behaald, toch alweer ruim 13 eurocent hoger dan de middenprijs in week 32. 

De komende weken is de verwachting dat met het aanhoudende warme weer de consumptie goed blijft, waarbij er ook wat areaal uit productie gaat o.a. vanwege een herfstteelt tomaten. 

Prijs courgette groen kan nog lager
Met het warme weer blijven de producties in courgette hoog en is het te verwachten dat de prijzen laag blijven. Een al lage middenprijs voor groen van 9 eurocent in week 32 zakte in week 33 zelfs naar net onder de 8 eurocent. Tegelijkertijd zakte vorige week geel ook al weg in prijs. 

Overige groenten
Deze week een ruime aanvoer van kwaliteitsvolle ijsbergsla, aldus de LAVA-nieuwsbrief. Ruim aanbod sla, noteringen stabiel in vergelijking met vorige week. Er is meer aanvoer van witloof in vergelijking met de vorige jaren. De vraag zakt weg in deze warme weken. Zomerprei is er voldoende in alle sorteringen, prijzen blijven laag. Jonge kolen zijn er voldoende, de noteringen zijn stabiel in vergelijking met vorige week. 

Bekijk hier alle cijfers.