Hagelstormen treffen net begonnen Spaanse tomatenteelt

Volgens de Spaanse verzekeringsgroep Agroseguro hebben de hagelstormen in week 33 in verschillende delen van Spanje schade toegebracht aan 24.000 ha groenten- en fruitteelt.

De regio Castilië-La Mancha is het zwaarst getroffen. Vooral de provincie Albacete en de omgeving van Campo de Calatrava en Montiel, in de provincie Ciudad Real, hebben het hard te verduren gekregen.

In Ciudad Real heeft hagel grote schade aangericht aan de amandelteelt, waarvan de oogst net begonnen was, en aan zomergroenten en -fruit (meloen, watermeloen, tomaat en ui). In Albacete gaat het om dezelfde gewassen, maar ook om maïs en sla, zo laat Agroseguro weten.

In de regio Extremadura, die ook hard is getroffen, heeft de verzekeraar de grootste schade vastgesteld in de streek Las Vegas Altas (provincie Badajoz), vooral bij perziken, pruimen en tomaten. Deze gewassen zijn echter over het algemeen goed verzekerd.

In de streek Rioja Alta en La Ribera, die zich respectievelijk bevinden in de noordelijke Spaanse regio’s La Rioja en Navarra, leden zo’n 2.000 ha gewassen onder de hagelstormen van vorige zondag en dinsdag.

Hagel teisterde ook de streek Requena-Utiel, in de regio Valencia, en de provincie Córdoba, in de regio Andalusië.

Agroseguro herinnert eraan dat de schade door dergelijke weersverschijnselen wordt gedekt door de landbouwverzekering en dat de experts reeds begonnen zijn met het opnemen van de schade aan de getroffen percelen.

Dit jaar is tot dusver 360.000 ha tuinbouwgrond getroffen door slecht weer. De provincie Burgos heeft met 35.000 ha voorlopig de meeste hagelschade. Maar ook in de provincies Zaragoza, Huesca, Palencia en Segovia zijn er al meer dan 20.000 ha getroffen, en voor Cuenca, Guadalajara, La Rioja, Lleida en Soria loopt het cijfer op tot meer dan 15.000 ha.

Bron: efeagro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven