Swegreen's eerste geautomatiseerde teeltfaciliteit is te vinden bij ICA Focus in Göteborg

Dankzij het contract tussen Swegreen en ICA Focus is de in Göteborg gevestigde winkel deze zomer eerste in Zweden zijn die zijn klanten hyperlokaal geteelde groenten aanbiedt die van zaad tot rijpe groenten zijn gegroeid in een winkel.

De teeltfaciliteit, die wordt verzorgd door de Zweedse startup Swegreen, werkt met teelt op water met gebruik van een speciale belichtings- en voedingsrecept ontwikkeld door het bedrijf, aansturing van klimaat, koeling, vochtigheid en CO2-gehalte plus een volledige digitale monitoring - evenals een datagestuurd intelligent systeem voor optimalisatie van alle teeltprocessen.

(V.l.n.r.) Andreas Dahlin, CEO van Swegreen. Elsa Adlersson, ICA Focus' verantwoordelijke voor de 'in-store' teeltfaciliteit, en Marcus Petersson, voorzitter van Swegreen

Abonnementsmodel
Door het op abonnementen gebaseerde bedrijfsmodel van Swegreen, Farming-as-a-Service (FaaS), is de samenwerking tussen de partijen gebaseerd op een langetermijnverbintenis waarbij Swegreen zorgt voor een efficiënte productie met afgesproken volumes en kwaliteit.

"Ons FaaS-model betekent dat elke eigenaar van een winkel of restaurant hyperlokale, verse en hoogwaardige gewassen kan aanbieden die fantastisch voedzaam en smakelijk zijn - tegen zeer concurrerende prijzen", aldus Swegreen's CEO, Andreas Dahlin.

"We zijn erg trots en blij om deze samenwerking met ICA Focus te starten. Het is een winkel die de wil heeft om voorop te lopen, en we denken dat er velen zullen zijn die in hun voetsporen willen treden."

Lokaal
ICA Focus bevindt zich in de wijk Gårda in het centrum van Göteborg, op slechts een steenworp afstand van het pretpark Liseberg, de Swedish Exhibition en het WTC. Een flagshipstore met altijd een groot assortiment aan milieuvriendelijke producten.

"Onze klanten hebben om meer lokaal geteelde en duurzame groenten in ons assortiment gevraagd - en het kan niet lokaler en groener dan dit", aldus Daniel Åkerhage, Store Manager van ICA Focus.

300 stuks per dag
Op volle capaciteit is het mogelijk om in de teeltfaciliteit in de ICA Focus store ongeveer 300 stuks verse slakroppen en kruiden per dag te leveren en te oogsten. 

Swegreen heeft de teeltmodule ontwikkeld om samen met partners in de food- en restaurantsector geïntegreerde plantomgevingen te kunnen creëren. Daarom heeft Swegreen een cloudgebaseerd besturings- en controlesysteem ontwikkeld om de teelt eenvoudig te beheren. Door de data van actuele factoren in de teeltomgeving te verzamelen kan het systeem door middel van kunstmatige intelligentie de teeltprocessen continu verfijnen en verder optimaliseren.

Voor meer informatie:
Swegreen
Andreas Dahlin, CEO van Swegreen
andreas.dahlin@swegreen.se

 

Daniel Åkerhage, Store manager van ICA Focus
ICA Focus 
daniel@icafocus.se


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven