Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Glastuinbouw ziet vermoedens scheefgroei ODE bevestigd

Tholen - Nederland moet vergroenen en 'vervuilende' bedrijven moeten aan hun eigen vergroening meebetalen. De Opslag Duurzame Energie werd daarom in het leven geroepen, maar nu lijken cijfers die Milieudefensie opvroeg in Den Haag te bevestigen wat de glastuinbouw al vermoedde: zij worden onevenredig hard geraakt, terwijl de grote 'vervuilers' in verhouding maar weinig bijdragen. 

Op LinkedIn, en ongetwijfeld ook in menig bedrijfskantine, worden wenkbrauwen gefronst. Men noemt de cijfers op zijn zachts gezegd 'bijzonder', omdat ze laten zien dat juist de twaalf grootste industriële bedrijven, die samen goed zijn voor 65% van de Nederlandse CO2-uitstoot in de industrie, maar 20% meebetalen aan de verduurzamingspot die de ODE is. 'Weet politiek Den Haag dit?', is de vraag die het in ieder geval in de glastuinbouw oproept. 


Wat was de ODE ook alweer? Bekijk hier een uitleg gemaakt door Bart van Meurs en Freek van Rijn in opdracht van Koppert Cress en Certhon. 

Scheefgroei
Misschien wel. Tegen de NOS laat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat weten daarom de tarieven voor de ODE voor grootverbruikers al te hebben verhoogd. Toch blijft de scheefgroei bestaan, meent in ieder geval Milieudefensie.

Vanwege de coronacrisis werd betaling van ODE tijdelijk uitgesteld, maar inmiddels begint het weer (opnieuw) te spelen. Reden voor Glastuinbouw Nederland als vertegenwoordiger van de Nederlandse telers om verder in overleg te gaan met de betrokken ministeries in Den Haag. De cijfers die nu boven water komen veranderen daar niets aan. Al voor de coronacrisis werd hard gewerkt aan het ODE-dossier en afgelopen weken is dit weer opgepakt.

Plan B
De glastuinbouw zette eind vorig jaar en begin dit jaar een flinke lobby in om de 'exorbitante' ODE-verhoging van tafel te krijgen. Die lobby slaagde niet en dus werd overgeschakeld op 'plan B', bezwaar maken én inzetten op wijzigingen voor 2021 en de jaren daarna. 

Op de berichten rondom de cijfers wil Glastuinbouw Nederland nu niet inhoudelijk ingaan.In september verwacht men met een standpunt naar buiten te komen. Wel bevestigt Glastuinbouw Nederland dat de cijfers de gevreesde scheefgroei tussen mkb en zware industrie lijken te bevestigen.