Voedselveranderaars, zo noemt de jury van de Food100 de honderd genoemden op de Food100-lijst. Daarop dit jaar twee telers, David Luijendijk van Eko-Logisch en Rob Baan van Koppert Cress. Zij maken op 31 augustus kans om één van de zes 'foodhelden' te worden.
De Food100 is volgens de organisatie een lijst van 'gevestigde leiders en aanstormend talent die zich dagelijks hard maken voor een beter en duurzamer voedselsysteem'. In 2019 was dit de lijst. Klik hier voor de lijst van 2020.
Links: David Luijendijk, rechts: Rob Baan
Onderwerpen als obesitas, aantasting van de biodiversiteit, industrialisering van de tuinbouw, afnemend dierenwelzijn, voedselanalfabetisme en klimaatopwarming zijn direct verbonden aan de Nederlandse voedselproductie- en consumptie.
Het tegengaan van deze ongunstige effecten vraagt volgens Food100 'om toekomstgerichte visionairs die zich willen verbinden om samen het verschil te maken.'
'Juist in deze uitdagende tijden hebben we hen hard nodig,' zo klinkt het. Op 31 augustus worden daarom de 100 namen bekendgemaakt, net als de zes foodhelden die uit de lijst van 100 gekozen worden, oorspronkelijk zelfs uit ruim 300 aanmeldingen.
Selectieproces
De afgelopen weken is een onafhankelijke vakjury druk bezig
geweest met het beoordelen van de ruim 300 aanmeldingen.
De jury heeft dit jaar naast de vier gebruikelijke criteria (daadkracht, innovativiteit, PPP en delen) ook gekeken naar mensen
die zich tijdens de coronacrisis op een bijzondere manier
hebben weten te onderscheiden. Wie heeft ondernemerschap en leiderschap laten zien? Wat zijn de inspirerende voorbeelden van sociale innovatie in food? Wie zijn voor en achter de schermen aan het werk geweest voor een goede voedselketen?
Bekendmaking
Uit alle kandidaten zijn 50 changemakers ‘tot 30 jaar’ en 50
gamechangers ‘30 jaar en ouder’ geselecteerd. Hieruit worden
6 foodhelden gekozen die een speciale vermelding krijgen
vanwege hun buitengewone prestaties in het afgelopen jaar.
De foodhelden van 2020 worden op maandag 31 augustus om
10:30 uur bekendgemaakt tijdens een speciale uitzending van
de Studio Food100. De livestream zal te volgen zijn via Youtube.
Géén wedstrijd
De Food100 is nadrukkelijk géén ranglijst of wedstrijd, maar
een actuele selectie van 100 voedselveranderaars van vandaag
en morgen. De lijst is daarom alfabetisch gerangschikt. Alle genomineerden hebben een motivatie moeten aandragen
om hun plek op deze lijst te verdienen en daarmee onderdeel
te worden van het Food100-netwerk.
Vakjury
De vakjury bestaat dit jaar uit: Juryvoorzitter Nadia Zerouali (culinair schrijfster), Peter Klosse (smaakprofessor, Academie voor Gastronomie), Isabel Boerdam (initiatiefnemer Nationale Week Zonder Vlees), Martin Scholten (ecoloog en lid concernraad Wageningen University), Bart Roetert (co-founder Instock), Anne Reijnders (freelance programmamaker en eigenaar De Lekkere Man),
Ruud Zanders (ondernemer Kipster) Tim van der Mark
(varkensboer en bestuurslid NAJK).
De jury en initiatiefnemers spreken hun vertrouwen uit in de
lijst van 2020: "De lijst is een mooie afspiegeling van hen die
het anders durven te doen. Niet alleen zien we een mooie verdeling
met voedselveranderaars vanuit heel Nederland, maar eveneens
vanuit alle niveaus in de voedselketen: van vooruitstrevende
telers en agrariërs tot docenten en wetenschappers, van
jonge ondernemers, tot professionals met jarenlange ervaring.
Maar ook invloedrijke chefs en bloggers. Maar vooral zijn zij
die verkozen zijn allemaal individuen die met hun ideeën en
initiatieven de aanjagers van verandering zijn."
Meer weten? Klik hier door naar de website van de Food100.