Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder meeldauw blijkt uit test met UV in Noorse kas

Meeldauw is een plaag voor kastelers. Nu hebben onderzoekers een nieuwe technologie met uv-licht ontwikkeld, die telers kunnen gebruiken om de schimmel tegen te gaan.

Olaug Bollestad, minister van Landbouw en Voedsel: “Noorse telers gebruiken graag nieuwe technologie om zo de oogst te kunnen vergroten of vanwege voordelen voor klimaat en milieu. Ik wil ervoor zorgen dat de land- en tuinbouw voor kan blijven lopen op het gebied van de ontwikkeling en het gebruik van nieuwe technologie.”

In kassen en tunnels gebruiken telers kleine insecten, zogenoemde nuttige organismen, om schade aan de planten te bestrijden. Nu hebben onderzoekers onderzocht of telers de nuttige organismen kunnen combineren met uv-licht om de meeldauwschimmel tegen te gaan. De combinatie werd getest bij aardbeienteelt in tunnels en komkommer-, tomaten- en kruidenteelt in kassen.

De teeltbedrijven die de technologie testten, merkten dat de meeldauw afnam. Een tot twee uv-behandelingen per week bleken al genoeg om de techniek te laten werken. Ook vonden onderzoekers geen nadelige effecten op de geselecteerde nuttige organismen.

Onderzoekers menen daarom dat uv-licht gecombineerd kan worden met nuttige organismen om meeldauw tegen te gaan. Wel wijzen ze erop dat er meer gegevens nodig zijn om te kijken of het uv-licht gecombineerd kan worden met andere nuttige organismen. Ook kunnen wijzigingen in het uv-gebruik andere effecten geven dan wat de onderzoekers in hun project hebben gezien. Daarom moet biologische bestrijding parallel worden opgevolgd met de verdere ontwikkeling van de uv-technologie. Het innovatieproject ontving subsidie van BIONÆR en liep van 2016 tot 2019.

Bron: regjeringen.no

Publicatiedatum: