Nieuw Ivoriaans-Nederlands tuinbouwproject gestart

Begin deze zomer, officieel op 1 juni, is er een project van start gegaan ter ondersteuning van tuinbouwstudenten en jonge groentetelers in het Ivoriaanse Yamoussoukro District. De Nederlandse ambassadeur in Abidjan, Yvette Daoud, opende het vierjarige project, HortIvoire genaamd, op 1 juli tijdens een virtuele openingsbijeenkomst georganiseerd door de belangrijkste spelers van het project.

Onder hen het Institute Nationale de Formation Professionelle Agricole (INFPA), een onderwijsinstelling onder het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling. 

Particuliere partners vormen het hart van het consortium, waaronder Agrifer, een Ivoriaans-Nederlands bedrijf dat in Abidjan is gevestigd en gespecialiseerd is in kant-en-klare oplossingen voor Ivoriaanse groentetelers die substraten gebruiken. Andere projectpartners zijn onder meer Rijk Zwaan en Van Iperen.

Het project wordt gecoördineerd door Resilience en deels gefinancierd door de Nederlandse overheid, onder leiding van de Nederlandse Ambassade in Abidjan, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het Landbouwadviseurskantoor in Accra.

Trainingscentrum
HortIvoire zal studenten van het Institute Nationale de Formation Professionelle Agricole (INFPA) en jonge groentetelers in het Yamoussoukro-district opleiden in een nieuw trainingscentrum dat wordt opgezet op het terrein van de INFPA in Tiébissou, ongeveer 40 kilometer van Yamoussoukro. Agrifer, wiens oprichter en algemeen directeur Fer Weerheijm een ​​getalenteerd jong team van voorlichters en jonge tuinbouwexperts heeft begeleid, zal investeren in de meeste hardware voor het trainingscentrum en in praktijkonderwijs in het centrum.

De hardware in het centrum in Tiébissou zal onder meer bestaan ​​uit 20 kassen ter grootte van 250 m2, waar tot 2024 meer dan 200 Ivoriaanse studenten worden opgeleid in zowel de teelt als commercialisering van kwaliteitsgroenten. De opleiding van 6 maanden bestaat uit een combinatie van praktijk en theoretisch onderwijs, waarbij studenten grotendeels zelf verantwoordelijk zijn voor de resultaten van de groenteteelt in het centrum. Tegelijkertijd zullen de commerciële productiepraktijken in deze kassen worden gedemonstreerd aan duizenden groentetelers in het Yamoussoukro-district.

Het project is uniek voor Ivoorkust, aangezien het zich richt op moderne, niet-grondgebonden teelttechnieken met gebruik van substraat, hybride zaden, hoogwaardige meststoffen en irrigatie. Deze combinatie van inputs wordt het Innofer-concept genoemd.

Momenteel wordt het trainingscentrum gebouwd en de verwachting is dat de eerste studenten later dit jaar worden opgeleid.

Voor meer informatie:
Resilience
info@resiliencebv.com 
resiliencebv.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven