Spanje onderhandelt over de opening van de Amerikaanse markt voor al hun paprika's

In juli is in Spanje vergaderd over het kunnen exporteren van paprika's naar de VS uit alle teeltgebieden en niet alleen uit Almería, Alicante en enkele gemeenten in de provincie Granada. Momenteel wordt over deze marktopening onderhandeld door o.a. beroepsfederatie Fepex. 

De Spaanse export van groenten en fruit naar de Verenigde Staten bedroeg vorig jaar €68,3 mln, 36% meer dan in 2018. De groenten waren goed voor €54,8 mln, fruit voor €13,5 mln. De export van paprika's steeg van €3,1 mln in 2018 naar €5,7 mln in 2019 (+83%), zo berekende Fepex op basis van gegevens van de douane.

Het dossier voor de openstelling van de Amerikaanse markt voor alle Spaanse paprikateeltgebieden is slechts een van de vele waar de Spaanse overheid aan werkt om de exportmogelijkheden naar niet-EU-landen uit te breiden. Er wordt momenteel onderhandeld met 17 landen, waaronder Argentinië, Brazilië, Canada, Chili, de Verenigde Staten, India, China, Japan, Zuid-Afrika en Thailand. In totaal gaat het om 35 dossiers die betrekking hebben op producten zoals perziken, pruimen, appelen, peren, aardbeien, kersen, citrus, kaki’s, knoflook, uien en tomaten.

Al deze dossiers worden behandeld in de Werkgroep Groenten en Fruit, die werd opgericht in het kader van het Internationaliseringsplan voor de Agrifoodsector. Het plan werd in 2014 gelanceerd door de ministeries van Economie en Landbouw en heeft als hoofddoel de onderhandelingsprocessen over het openen van nieuwe markten voor Spaanse groenten en fruit te analyseren.

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven