Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Twee nieuwe komkommers voor het voorjaar

Belgin Cukadar, veredelaar komkommer bij De Ruiter, is de grondlegger van DRCE9605 en DRCE9607 is. Dit zijn twee nieuwe rassen voor het voorjaar. 

"Wij zijn erg trots op deze twee nieuwe hybriden voor de voorjaarsteelt. Het ras van onze concurrent in dit segment domineert de markt al meer dan tien jaar, dankzij de vele positieve eigenschappen die telers nodig hebben. Wij gingen de uitdaging aan om een ras te ontwikkelen dat voldoet aan de eisen van de hedendaagse teler in opbrengst, vruchtkwaliteit en -lengte, arbeidsvriendelijkheid en resistenties"

"In eerste instantie zijn we erin geslaagd een ras te creëren met een betere productie. Maar we moesten nieuwe teeltlijnen creëren om ook alle andere eigenschappen te evenaren. Het heeft enkele jaren geduurd, maar nu zijn we erin geslaagd om hybriden te maken met vergelijkbare of zelfs betere eigenschappen!"


DRCE9605

DRCE9605
Het veredelen van nieuwe rassen vereist geduld en doorzettingsvermogen; het duurt vele jaren om tot een ras te komen dat klaar is om de markt op te gaan. "Vier tot vijf jaar geleden zijn we begonnen met het ontwikkelen van deze nieuwe hybriden. In het eerste jaar hebben we DRCE9605 en DRCE9607 beproefd in de kassen van De Ruiter. We hebben een enorme hoeveelheid gegevens verzameld, waarbij wij ervan overtuigd raakten dat deze twee komkommers een groot potentieel hadden om zeer succesvol te worden in de voorjaarsteelt. In het tweede jaar hebben we ook getest op externe locaties, maar niet meer dan drie of vier."

Proeven door marktontwikkeling
"Vervolgens hebben we deze komkommerrassen overgedragen aan onze collega's van Market Development. Zij breidden de proeven uit, eerst naar enkele telers en later op een nog veel bredere schaal. Het MD-team heeft fantastisch werk verricht door uitstekende proeven te organiseren, op veel goede locaties, met telers die hoogwaardige gegevens over hun resultaten leveren. Het is de verdienste van de MD dat we zulke gedetailleerde feedback hebben verzameld over de proeven van DRCE9605 en DRCE9607."

"Die hoeveelheid gegevens bevestigde ons vertrouwen en bewees dezelfde uitstekende prestaties van deze rassen. Conclusie: we zijn erin geslaagd ons eerdere materiaal te verbeteren op het gebied van uithoudingsvermogen van de plant, de architectuur van het gewas en de resistentie tegen echte meeldauw."

"DRCE9605 heeft Intermediaire Resistentie (IR) tegen echte meeldauw op het niveau van de marktstandaard. DRCE9607 is iets minder resistent. DRCE9605 is de sprinter van de twee, met een vroege productie. DRCE9607 is meer de duurloper, die het beste tot zijn recht komt in de langere teelten."


DRCE9607

Volgende stap: CGMMV-resistentie toevoegen
Deze recente successen hebben er niet toe geleid dat Belgin achterover leunt en het rustig aan doet. Integendeel: "Ons doel is om door te gaan op dit pad, om onze rassen verder te verbeteren in opbrengst en echte meeldauwresistenties. De volgende stap is het toevoegen van CGMMV-resistenties in rassen voor de voorjaarsteelt. Ik heb er alle vertrouwen in dat we binnen twee jaar een ras met een IR CGMMV-resistentie kunnen creëren. Ik ben erg enthousiast over onze huidige ouderlijnen en genetica. Er zijn dus nog veel meer mooie komkommerrassen te verwachten!"

"Ons doel is om het De Ruiter-portfolio voor elk seizoen en elke teeltwijze aan te vullen. We bieden nu Gotja voor de zomer, die nu ook wordt geteeld in hogedraad. We bieden bovendien Getty aan voor de herfst, maar dit ras is ook geschikt in de zomerteelt voor telers die meer selectiviteit zoeken dan met Gotja biedt."

"Ook het ras Garpo vindt zijn plaats in de hogedraad. Garpo was het eerste ras met een resistentie tegen CGMMV en IR tegen echte meeldauw. Ons doel: het CGMMV-niveau voor de zomer- en herfstgewassen behouden, de IR-meeldauwresistentie introduceren en een hogere opbrengst toevoegen," besluit Belgin.

Voor meer informatie:
Belgin Cukadar
De Ruiter

www.deruiterseeds.com 

Publicatiedatum: