op termijn is ook EU-registratie van Regev het doel

"Dit schimmelwerende middel is een game-changer in de VS"

Het allereerste hybride schimmelwerende middel is onlangs door de EPA in de Verenigde Staten goedgekeurd. Het is al met succes gebruikt in 14 landen over de hele wereld buiten de VS.

STK Bio-ag Technologies introduceert dit product nu in Amerika met behulp van haar partner in dat land, Summit Agro USA. "Het hybride schimmelwerende middel van Regev is een belangrijke game-changer," zegt Julia Levy, Director of Business Development bij STK Bio-ag Technologies. "STK is al enkele jaren succesvol op de Amerikaanse markt met haar op biologische schimmelwerende middel op plantaardige basis, Timorex Gold.

Nu komt Regev, wat een 'brug' is voor veel telers die nog nooit een product met biologische inhoud hebben geprobeerd. Dat komt omdat Regev een 'pre-mix' is, zodat het voor de teler gemakkelijk te gebruiken is en op precies dezelfde manier werkt als zijn huidige chemische schimmelwerende middel.

Toch krijgt de teler met Regev de extra voordelen van minder chemische middelen, minder chemische residu op zijn groenten en fruit, een dubbel werkingsmechanisme dat een uitstekend resistentiebeheer biedt, en een veel grotere oogst."

"We zijn erg enthousiast over de introductie van Regev in de VS," vertelt Julia Levy. "We doen daar nu al meer dan drie jaar veldproeven. De resultaten zijn uitstekend. De telers daar zijn erg enthousiast over het product, en wij zijn enthousiast dat we met hen mogen werken."

"De drie belangrijkste markten voor agrarische gewasbeschermingsmiddelen zijn de EU, de VS en Brazilië," zegt Yair Nativ, VP Sales bij STK Bio-ag Technologies. "Regev laten registreren in de VS is een enorme stap voor ons. Brazilië zal over twee tot drie jaar volgen, denk ik. En dan is het de beurt aan Europa. Het zal een lange tijd duren om te registreren in de EU als gevolg van alle regelgeving."

Acht jaar werk
"We werken al acht jaar aan Regev. De vraag is nu hoe we deze ervaring zo snel mogelijk kunnen doorgeven aan de telers. We beschouwen dit product als de brug naar een toekomst met uitsluitend biologische beschermingsmiddelen."

De overgrote meerderheid van de telers, ook in de groente- en fruitsector, heeft echter nog nooit biologische producten gebruikt of zelfs maar geprobeerd.

"Regev is een veel gemakkelijker product om te gebruiken, te begrijpen en om de voordelen van te zien," zegt Yair. Het is een voorgemengd, hybride product. Telers kunnen het op de precies dezelfde manier gebruiken als hun huidige chemische schimmelwerende middel. Maar nu hebben ze de voordelen van een lager residu op hun producten, een beter resistentiebeheer en een grotere oogst. Dat alles maakt de telers competitiever.

"Het was een uitdaging om dit product in de VS te introduceren. Dat komt door de grootte van het land. Daarom zijn we een samenwerking aangegaan met Summit Agro USA. Wij beschouwen hen als een uitstekende partner. Ze bieden vaak ook iets nieuws aan hun klanten."

Summit Agro USA is een innovatief bedrijf met een eigen distributieteam. "Het heeft een aanwezigheid in de hele Verenigde Staten," zegt de vertegenwoordiger. "Samen gaan we het product blijven introduceren bij klanten in het land. Door het coronavirus zijn evenementen, zoals conferenties, echter afgelast."

Uitdaging
Een van de belangrijkste uitdagingen waar STK Bio-ag Technologies in Amerika momenteel voor staat, is het laten registreren van Regev in Californië. Nativ verwacht dat dit binnen een jaar zal gebeuren. "Californië is een enorme tuinbouwstaat binnen de VS, dus dit is essentieel. We moeten het product ook aan zoveel mogelijk telers introduceren, in de kortst mogelijke tijd."

Maar waarom zouden groente- en fruittelers overstappen op Regev? "Regev heeft twee belangrijke voordelen," zegt Yair. "Ten eerste bevat het product twee actieve ingrediënten. Het ene is chemisch, het andere natuurlijk. Dat betekent dat er maar één MRL op het fruit of de groenten is. Vooral omdat mensen steeds minder residuen van gewasbeschermingsmiddelen willen eten, is Regev bijzonder geschikt voor gewassen die vers worden gegeten, zoals tomaten en druiven."

Yair vindt dat het tweede voordeel is dat de telers toegang hebben tot een tweevoudige werkwijze waardoor het zeer onwaarschijnlijk is dat er resistentie wordt opgebouwd. Het gebruik van slechts één werkzame stof kan namelijk leiden tot het ontstaan van resistentie. "Daarom laten we telers twee werkzame stoffen gebruiken."

Dit product kan echter niet worden gebruikt voor biologische groepen. Maar het kan wel bijdragen aan de teelt van duurzamere, conventionele producten. "Wij zijn van mening dat je, om een duurzame tuinbouw te creëren, het gebruik van chemicaliën moet verminderen. En bio-oplossingen zijn één van de beste manieren om dat te doen en duurzaam te blijven."

Zeer effectief product
Regev is daar zeer effectief in. "Dat maakt telers meer bereid om er meer over te weten te komen," voegt Julia toe. "De biologische component zorgt voor een betere gezondheid en stressbestendigheid. Dat kan er misschien toe leiden dat telers in de toekomst overgaan op een volledig natuurlijk product."

Yair zegt dat ze zeker hebben gemerkt dat telers ook steeds milieubewuster worden. "Ze leveren wat het publiek vraagt. Het is allemaal een kwestie van prijzen en wat de klant wil. Telers staan erg open voor verandering. Ze moeten alleen begrijpen wat er nodig is."

In Azië is Regev tot nu toe alleen geregistreerd in de Filipijnen. "De Aziatische markt past zich minder snel aan aan biologische gewasbeschermingsmiddelen. Maar we geloven wel dat we er zullen komen. Het zal gewoon wat langer duren."

STK Bio-ag Technologies is van plan om binnen drie tot vier jaar weer een hybride product op de markt te brengen. "Op de lange termijn komen er ook andere producten op de markt. Wij denken dat over tien tot twintig jaar biologische schimmelwerende middelen veel breder geaccepteerd zullen zijn. Maar tot die tijd denken we dat hybride producten het voortouw zullen nemen," besluit Yair.

Voor meer informatie:
Yair Nativ
STK
yair@stk-ag.com
www.stk-ag.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven