Bouw eerste volautomatische glazen slateeltkas in Afrika gestart

De bouw van de eerste volledig geautomatiseerde glazen slakas op het Afrikaanse continent is gestart. Dit is niet alleen de eerste semi-gesloten glazen kas van Egypte, maar van heel het Afrikaanse continent.

Net buiten Caïro gaat Van der Hoeven Horticultural Projects, als turn-key leverancier, een semi-gesloten kas realiseren waarbij zowel klimaat als plantdichtheid volledig geoptimaliseerd zijn gedurende het gehele teeltproces. Het gaat om een totale omvang van ongeveer 2,5 ha waar hoogwaardige kruiden en sla geteeld gaan worden.

Welke technieken en oplossingen worden toegepast? En wat levert dit op voor de klant? Van der Hoeven licht het toe.

In 2018 is Van der Hoeven begonnen nauw samen te werken met een grote regionale investeerder en een lokaal ervaren team van telers en engineers om het eerste top-tech glastuinbouwproject van het continent te bouwen. Dit nadat in 2015 een Egyptische teler zich bij Van der Hoeven had gemeld met de wens om een top-tech tuinbouwproject te starten op het Afrikaanse continent. 

Het team van het turnkey-bedrijf ging aan de slag met het complexe vraagstuk: het aanpassen van de Europese standaardontwerpen aan de lokale omstandigheden, om een project te bouwen met de meest moderne kastechnologie.
 
Slimme oplossingen voor een complex vraagstuk
Het telen van sla in een woestijnklimaat is geen gemakkelijke opgave, weet Van der Hoeven. "Het is een uitdaging om het binnenklimaat koud en vochtig te houden zodat de sla kan gedijen, terwijl de buitenomgeving warm en droog is. Daarom ontwierpen wij een volledig elektrische kas die de voordelen van zowel een semi-gesloten als gesloten kas combineert zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen."

In de warmste seizoenen draait de kas met koelers volledig gesloten, terwijl in de mildere wintermaanden de kas opengaat. Waar een semi-gesloten systeem energie bespaart, vermindert het sluiten van de kas de CO2-vraag met 75%. Bovendien wordt in een gesloten systeem al het water dat door de planten verdampt hergebruikt in de kas, waardoor de waterbehoefte tot bijna nul gereduceerd wordt. Een combinatie van dergelijke systemen zorgt voor een binnenklimaat dat het hele jaar door optimaal is, zelfs in de extreme Egyptische zomers.
 
Door een mobiel goten systeem toe te passen, wordt de plantdichtheid geoptimaliseerd. De teler realiseert hiermee een verhoogde teeltefficiëntie per vierkante meter ten opzichte van het werken met een regulier teeltsysteem.

Nog een voordeel van dit systeem is dat er geen menselijk handelen te pas komt aan het teeltproces tot aan het moment van oogsten: een slimme oplossing.Een stapje extra

In de glazen kas zal jaarlijks ruim 1,5 miljoen kilo aan sla en kruiden geteeld gaan worden. Door het kweken in de speciaal ontworpen semi-gesloten kas zijn deze extra duurzaam en vrij van pesticiden. Het eindproduct is bestemd voor zowel de Egyptische markt, als de export.

De bouw gaat in juli 2020 van start. De oplevering wordt verwacht in juni 2021.

Voor meer informatie:
Van der Hoeven Horticultural Projects
www.vanderhoeven.nl
info@vanderhoeven.nl   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven