Hoog percentage lignine zorgt voor extra stabiel, duurzaam aardbeiensubstraat

Steeds meer aardbeientelers kiezen voor teelt op substraat. Maar waaraan moet dat substraat, dat mengsel van grondstoffen, voldoen? Bij Klep hebben ze daar wel ideeën over. "Een goed mengsel bestaat veelal uit een samenstelling van verschillende grondstoffen. De keuze van de grondstoffen wordt mede bepaald door de teeltduur. Hoe langer een teelt duurt, des te belangrijker wordt de afbraaksnelheid van het mengsel."

Het is ook daarom dat Klep het mengsel Aardbei Stabiel ontwikkelde. "In het mengsel vindt over de duur van de teelt zeer weinig afbraak van grondstoffen plaats. Dit heeft te maken met de herkomst en het gehalte aan lignine."

Ierse i.p.v. Baltische herkomst
Het grootste bestanddeel van Aardbei Stabiel is Iers veen en daarvan is bekend dat het een zeer hoog ligninegehalte heeft, tot wel 38%. Andere, veel gebruikte grondstoffen uit bijvoorbeeld de Baltische Staten, komen hierin vaak niet verder dan 12-15%, ziet Klep.

Ook het zogenaamde 'inklinken' van het Aardbei Stabiel-mengsel is veel minder aan de orde omdat het mengsel is samengesteld uit een heel ander spagnum-soort dan het Baltische veen. En daarbij zorgt ook de herkomst en de levering van de grondstoffen dat het product erg stabiel is.

'Jouw mengsel'
Omdat telers soms zelf ook specifieke wensen hebben, biedt Klep de optie om een substraatmengsel te laten samenstellen naar de wens van de plant en de klant. Daarover vertelden Nol Jochems en Wim Voogt vorig jaar ook al het een en ander. “Als telers vragen welke substraatmengsels wij verkopen, is mijn antwoord standaard: jouw mengsel”, aldus Nol. Dit doet Klep o.a. ook door het aanbieden van een breed pakket aan eigen toevoegingen zoals meststoffen, biostimulanten en micro-organismen voor een uiteindelijk weerbare teelt.

Voor meer informatie:
Handelsonderneming C.J. Klep B.V.
Korte Brugstraat 100
4871 XT Etten-Leur

www.klep-agro.nl
076 501 2831

Nol Jochems
ajochems@klep-agro.nl 
0653893400

Wim Voogt
wvoogt@klep-agro.nl 
0653893402


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven