Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Berry Marttin deelt zijn visie in slotwebinar Eat-this-serie

"Voedselsector kan een gigantische bijdrage leveren aan ecosystemen"

In de laatste Eat this webinar van het World Horti Center vertelde de Braziliaan Berry Marttin, bestuurslid van Rabobank en eigenaar van een Braziliaanse boerderij, over zijn toekomstvisie voor de voedselsector.

Voordat Berry zijn toekomstvisie uitsprak, nam hij de deelnemers mee naar een voor hem cruciaal moment uit het verleden: Het Akkoord van Parijs en de formulering van de Sustainable Development Goals. 

Eerste generatie
In Parijs werd aangetoond dat de wereldwijde voedselproductie de grootste bijdrage levert aan de emissies die leiden tot klimaatverandering. Hierdoor besefte Berry dat we de eerste generatie zijn die de effecten van klimaatverandering voelt en de laatste generatie die er iets aan kan doen. 

De invloed van voedselproductie op de veranderingen legt een verantwoordelijkheid neer bij de (wereldwijde) voedselsector. In gesprek met Peter Maes, director corporate marketing bij Koppert Biological Systems, werd duidelijk dat hierbij sprake is van een individuele én collectieve verantwoordelijkheid.

Bedrijven beschikken over een iets unieks: land. De wijze waarop producenten omgegaan met dit land is van grote invloed op het klimaat en onze ecosystemen. Daarnaast daagde Berry de sector uit om zich naar de wereld te presenteren als onderdeel van de oplossing, niet het probleem. Zijn voorstel is om te komen tot een Nieuw Akkoord van Parijs, maar dan gericht op voedsel en de gehele keten.

'Paris for Food'
"De bijeenkomst van de Verenigde Naties in september 2021 rond Food Security biedt hiervoor een uitgelezen mogelijkheid. Maar het ‘Paris for Food’-akkoord zal zich dan niet alleen moeten richten op de sector zelf; ook overheden en consumenten moeten meegenomen worden hierin. Er zal gewerkt moeten worden aan bewustwording dat de uitputting van natuur een prijs heeft. Overheden zullen zich in moeten zetten om te komen tot systemen waarin de waarde van de natuur wordt doorberekend. Het meenemen van de burger in deze transitie is een voorwaarde om te komen tot duurzame verandering", vertelt Berry Marttin. 

De webinar kun je hier terug kijken. 

Publicatiedatum: