Burgemeester Pieter Van Maaren, Zaltbommel:

"We kunnen eenvoudigweg niet zonder de glastuinbouw"

Glastuinbouwpact Bommelerwaard interviewde Burgemeester Pieter van Maaren van de gemeente Zaltbommel. "De glastuinbouw is belangrijk, voor de Bommelerwaard, voor heel Nederland en voor de export", vertelt van Maaren. 

Wat is uw droom voor dit gebied?
"Ik zou graag zien dat dit het vanzelfsprekende ‘overloopgebied’ wordt vanuit Den Bosch en ook vanuit Utrecht. We hebben hier zoveel dat de moeite waard is: water, natuur, bedrijvigheid, tuinbouw, dijken. Het is prachtig om te wonen, werken en recreëren.”

U noemde de tuinbouw net al even. Kent u het Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Neerijnen?
"We werken als gemeente met het glastuinbouwpact samen op diverse dossiers: Deal van de Duurzaamheid, de tuinbouwriolering, wethouder Posthouwer zit in het bestuur. Ik ben zeker wel bekend met het pact. Het is mooi dat de ondernemers elkaar opzoeken en kennis delen, belangrijk om de wetgeving voor te blijven, om vanuit de sector met veranderingen en verbeteringen te komen. Dat is ook belangrijk voor de verbinding met de samenleving.”

Hoe ziet u dat, die verbinding met de samenleving?
"Wat mij opvalt is dat er wat een kloof is tussen de tuinders en de burgers. Naast het jaarlijkse Kom in de Kas zou er meer verbinding met de samenleving gezocht mogen worden. Het is belangrijk dat je je bedrijf openstelt voor mensen om een keer te komen kijken. Er doen veel verhalen de ronde die niet helemaal kloppen, maar mensen wéten het niet. Bijvoorbeeld over arbeidsmigranten en duurzaamheid. Als je meer vertelt wat je doet, krijg je ook meer begrip. Is zeker belangrijk, nu maar ook voor de toekomst.”

Hoe ziet u die toekomst van de glastuinbouw?
"Ik vraag me af hoe het zal gaan met verdergaande robotisering. De ontwikkelingen gaan snel. Hoe zal het zijn in 2050? Voor welke uitdagingen zal de sector de komende jaren staan: schaalvergroting, klimaatverandering, duurzaamheid, energiegebruik, inzet van seizoensarbeiders? Uitdagingen genoeg en het is wel goed om nu al na te denken over de stip op de horizon.

Misschien kan de toekomst voor de glastuinbouw nog versterkt worden met een boegbeeld à la Maxime Verhagen voor Bouwend Nederland. Een oud-bestuurder die deuren opent en de glastuinbouw op de politieke agenda zet.”

"De glastuinbouw is belangrijk, voor de Bommelerwaard, voor heel Nederland en voor de export. Zij verbouwen onze bloemen en ons voedsel. En daar kunnen we eenvoudigweg niet zonder!”

Bron: Glastuinbouwpact Bommelerwaard 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven