opvallend: hogere afzet paprika dan tomaat

Coexphal spreekt van 'overgangsseizoen' met stabiele afzet en omzet

Eind juli presenteerde Coexphal, de overkoepelende organisatie van telersverenigingen uit Almería, het resultaat van het groente- en fruitseizoen 2019/2020, dat in het tweede deel uiteraard getekend werd door de coronapandemie. Ondanks de vele uitdagingen in een context van onzekerheid, is de sector in Almería er toch in geslaagd om heel Europa van groenten te voorzien, wat de boodschap. Tijdens de ergste coronamaanden konden er zelfs groeicijfers voorgelegd worden voor de afzet van sommige producten, zoals courgettes of aubergines.

“De telers en afzetbedrijven aangesloten bij Coexphal hebben hun verantwoordelijkheid genomen en hebben niet teleurgesteld. Maar de coronacrisis is nog niet over. Straks staan we weer voor dezelfde uitdaging, en de onzekerheid wordt dit keer misschien zo nog groter. Daarom is het belangrijk dat de hele sector verenigd is en samenwerkt om de problemen die we kunnen verwachten, het hoofd te kunnen bieden,” zei Juan Antonio González, voorzitter van Coexphal.

Behalve de coronacrisis zijn er nog enkele belangrijke kwesties die aandacht verdienen. "We moeten niet alleen rekening houden met de pandemie, we zullen ook een gepast antwoord moeten vinden op andere kwesties die ons voortbestaan bedreigen, zoals de hervorming van de Voedselketenwet, de stijging van de arbeidskosten en de verlaging van de winstmarges, de reputatie van de sector die te lijden heeft onder oneerlijke aanvallen van buitenaf, de onzekerheid omtrent de Brexit, de concurrentie van derde landen en de economische, sociale en ecologische duurzaamheid van onze bedrijven en ons bedrijfsmodel. Dit zijn allemaal kwesties waar de AGF-sector uit Almería rekening mee moet houden en zich moet op voorbereiden.”

Balans: overgangsseizoen
Over het algemeen verschillen de gemiddelde resultaten weinig van die van vorig jaar: de afgezette volumes daalden met 2% en de prijzen stegen met hetzelfde percentage. De omzet bleef dus stabiel. “We moeten het als een overgangsseizoen beschouwen naar een periode met veel onbekende factoren, die zich reeds eind dit jaar aankondigt. Het is bijvoorbeeld nog koffiedik kijken hoe corona en de economische crisis de AGF-sector kan beïnvloeden," aldus Luis Miguel Fernández, manager van Coexphal.

In vergelijking met het gemiddelde van de vorige vijf seizoenen, dalen de prijzen met 1% en stijgen de afgezette volumes met 2%, waardoor de omzet dus met 1% toeneemt. Maar de inkomsten liggen wel lager (-15%).

Analyse per product
Tomaat: De dalende lijn van de tomaat zet zich door: 8% minder volume dan vorig seizoen en 14% minder in vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar. Maar ook de prijzen vallen dit jaar lager uit: -9% in vergelijking met vorig seizoen. De omzet daalde met 16% en de inkomsten met bijna 30%.

Paprika: De paprika zet dan weer de stijgende lijn voort, die al meer dan 10 jaar aan de gang is. De volumes van dit seizoen liggen 16% boven die van het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar en 7% boven die van vorig seizoen. Daarmee compenseert de groei van de paprikateelt deels de afname van tomatenteelt in Almería. De prijs steeg met 2% en de omzet met 9%, net zoals de inkomsten. Bovendien is het vermeldenswaardig dat de afzet van paprika dit seizoen die van tomaat heeft overtroffen.

Komkommer: De prijzen voor komkommers stegen met 6% tegenover vorig seizoen, vooral door de goede prijzen in december, de sterke stijging in januari en stabiele waarden in de lente, met uitzondering van april, toen er sprake was van onevenwichtigheden als gevolg van de pandemie. De volumes die op de markt komen, blijven groeien (+2%). Ook de inkomsten namen toe (+8%).

Aubergine: De hoeveelheid aubergines die Coexphal dit jaar heeft afgezet, is met 11% gestegen. Dit heeft er ongetwijfeld toe geleid dat de prijzen en de inkomsten met respectievelijk 19% en 11% zijn gedaald. Toch is dit product een van de weinige die zowel qua volumes als prijzen betere cijfers kan voorleggen tijdens de coronacrisis.

Courgette: De inkomsten die courgettes genereren, worden de afgelopen jaren sterk beïnvloed door de productiegroei. Vooral in het begin van het seizoen leek de prijsbalans even zoek. De afzet groeide met 12% en de prijzen daalden met 9% dit jaar. Hierdoor daalden omzet en de inkomsten met respectievelijk 1% en 20%.

Sla: De afzet van sla slonk met 5%. Slechte weersomstandigheden in het begin van het seizoen en in maart lagen aan de oorzaak van een lagere kwaliteit en kwantiteit. Maar de prijzen deden het wel goed (+11%).

Positief resultaat voor fruit
De afzet van watermeloen daalde met 16%. Het lagere aanbod resulteerde in hogere prijzen, namelijk +40%. In het eerste deel van het seizoen was er een kleinere oogst door koudere temperaturen dan gebruikelijk en de toename van de vraag door mooie temperaturen in de rest van Europa voor een stijging van het prijsniveau. Maar in de tweede helft, namelijk vanaf midden juni, sloeg de situatie helemaal om. Toch is het algemene resultaat positief: een stijging van de omzet met bijna 20% en inkomsten dubbel zo groot als vorig seizoen.

De meloen laat een vergelijkbaar beeld zien. De vermarkte volumes daalden met 13%, de prijs steeg met meer dan 40%, de omzet met 22% en de totale inkomsten liggen dubbel zo hoog als vorig jaar.

Coexphal, seizoen 2019-2020 (september 2019-juni 2020) – vergelijking met vorig seizoen – totaal; watermeloen; meloen; bonen; courgette; aubergine; komkommer; paprika; tomaat – grijs: kilo’s; rood: omzet; geel: prijs; paars: kosten; blauw: inkomsten

Tot slot waarschuwt Luis Miguel Fernández voor de aanhoudend dalende winstmarges van de groente- en fruitteelt in Almería. Hij wijst erop dat er verschillende maatregelen moeten worden genomen om het concurrentievermogen van deze economische sector, die zo belangrijk is voor de provincie Almería, in stand te houden.

Voor meer informatie:
Coexphal
www.coexphal.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven