Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Halfjaarcijfers Port of Rotterdam

Overslag Rotterdamse haven daalt met 9,1% in eerste halfjaar 2020

De haven van Rotterdam heeft in de eerste zes maanden van 2020 een overslag gerealiseerd van 218,9 miljoen ton. Dat is 9,1% minder dan in het eerste halfjaar van 2019, hetgeen destijds een overslagrecord was. Ondanks de ontwrichtende impact van de Coronapandemie op economie, productie en logistiek, bleef de Rotterdamse haven 100% operationeel. De economische impact door het coronavirus is de belangrijkste verklaring voor de volumedaling.

Containers en breakbulk
De containeroverslag liet een afname zien ten opzichte van 2019 van slechts 3,3% (in tonnen, 7% in TEU), dat betekent 2,5 miljoen ton minder lading. Rederijen hebben tot 20% van alle diensten geschrapt in mei en juni. De daling in overslag was evenwel minder sterk vanwege toegenomen callsizes van schepen die Rotterdam aangelopen hebben. Het aantal lege containers was fors lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt omdat de import van containers vanuit Aziƫ is gedaald terwijl de export juist is gestegen.

Het segment breakbulk liet een daling zien in het eerste halfjaar van 11%. De RoRo overslag daalde met 12%. De voornaamste daling vond plaats begin van het tweede kwartaal, toen de lockdown in het grootste deel van West-Europa van kracht was. Tegen het eind van het kwartaal stegen de volumes weer.

Vooruitblik
Er heerst grote onzekerheid over hoe lang de recessie zal duren en wanneer herstel weer inzet. Herstel van de wereldeconomie is sterk afhankelijk van de vraag of er een zogeheten tweede golf virusbesmettingen komt. Tevens speelt de vraag of de EU en het Verenigd Koninkrijk er de komende maanden in slagen om samen een handelsakkoord te sluiten na Brexit. De verwachting is dat in de rest van het jaar een voorzichtig herstel inzet van de economie. De volumes in de haven zullen daardoor niet verder dalen maar van volledig herstel van de volumes zal waarschijnlijk geen sprake zijn. Daarom zal het totale overslagvolume voor heel 2020 naar huidige verwachting duidelijk lager uitkomen dan in 2019.

Klik hier voor het volledige rapport met de halfjaarcijfers 

Bron: Port of Rotterdam

Publicatiedatum: