Wel of geen extra verkeer: Raad van State ziet geen bezwaar voor komst huisvesting bij teler Helden

Tholen - Levert de komst van maximaal 32 extra bedden nabij een teeltbedrijf voor (kas)asperges en blauwe bessen in de vollegrond extra verkeersbewegingen op of juist niet? Daarover waren een teler in Helden en de buurman het niet eens en dus deed de Raad van State gisteren, 22 juli, uitspraak. De bezwaren van de buurman falen. 

In september 2019 gaf de gemeente Peel en Maas groen licht voor de bouw van short-stay huisvesting van maximaal 32 tijdelijke arbeidsmigranten nabij het bedrijf van een teler.

Touringcars
De buurman vreest toename van verkeersbewegingen en op termijn het ontstaan van een 'arbeidsmigrantenhotel', niet langer uitsluitend alleen voor de teler, maar ook voor niet-agrarische inzet van arbeidsmigranten. Volgens de teler is huisvesting bij het bedrijf juist efficiënter en zorgt het voor minder verkeersbewegingen op de smalle weg.

Definitiekwestie
Volgens de buurman zou er in de huidige planregels ruimte zijn om de arbeidsmigranten niet-agrarisch in te zetten door het ontbreken van de definitie 'eigen bedrijf'. Op die manier zou de loods, nu voor de teler, bij wisseling van eigenaar kunnen veranderen in een 'arbeidsmigrantenhotel'. 

Een uitsterfconstructie, waardoor bij wisseling van eigenaar van het perceel de toestemming voor huisvesting zou vervallen, is niet opgenomen in het plan, waardoor mede de zorgen ontstonden.

Raad heeft werk goed gedaan
Volgens de Raad van State heeft de plaatselijke raad alternatieve opties voor huisvesting buiten de dorpskern en mogelijke problemen met de verkeersveiligheid afdoende bekeken. Ook de mogelijke waardevermindering van het pand van de buurman door de komst van arbeidsmigranten is niet dusdanig dat er andere afwegingen zouden moeten worden gemaakt. 

Lees hier de hele uitspraak.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven