Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Plantgezondheidsspecialisten reageren op zes stellingen

"Klimaatverandering vraagt om innovatiekracht in exotenbestrijding"

Globalisering van handelsstromen is een feit. Nederland is daarbij een spil in het web, zeker als het over groenten en fruit en bloemen en planten gaat. Een zestal plantgezondheidsspecialisten reageert in het nieuwste nummer van Buitenstebinnen op zes (prikkelende) stellingen. De conclusie na stelling 6: "Klimaatverandering vraagt om innovatiekracht in exotenbestrijding."

De specialisten
Helma Verberkt vertegenwoordigt de Nederlandse telers in de voedingstuinbouw en sierteelt. Zij is beleidsspecialist en programmamanager Plantgezondheid bij Glastuinbouw Nederland.

Hendrik Jan Kloosterboer vertegenwoordigt de handelsbedrijven in bloembollen en boomkwekerijproducten als secretaris van Anthos.

Harrie Koenraadt is senior onderzoeker bij team Research & Development van Naktuinbouw.

Peter Bonants is onderzoeker bij Wageningen University & Research (WUR) en heeft een centrale rol in het programma Fytosanitair.

Maikel Aveskamp werkt als manager van het team plantenziekten bij het Nationaal Referentie Centrum (NRC) van de NVWA.

Peter Leendertse is adviseur bij CLM, een onafhankelijk kennis- en adviesbureau voor land-bouw, voedsel, natuur en milieu.

Stelling 6: Klimaatverandering speelt een grote rol in het optreden en bestrijden van ziekten en plagen
“Ziekten en plagen zijn van alle tijden, maar klimaatverandering speelt hierin zeker een flinke rol”, vindt Leendertse. “Er zijn meerdere insecten die een risico kunnen vormen, nu de temperatuur stijgt. Soms zijn ze moeilijk te bestrijden, soms zijn ze een vector voor andere ziekten. Neem bijvoorbeeld Candidatus fytoplasma solani, een bacterieziekte die druiven aantast. Dwergcycaden verspreiden deze ziekte. Het is bijzonder lastig deze oprukkende beestjes tegen te houden, maar gelukkig kunnen we ze bestrijden.”

“Of de Nezara viridula, de zuidelijke groene schildwants”, vult Verberkt aan. “Die is bezig met een opmars naar het noorden. Het kan behoorlijke schade toebrengen in de beschermde teelt van paprika’s. Ook treffen we steeds meer witte vliegen aan. Deze kunnen virussen met zich meedragen. Temperatuurstijging door klimaatverandering zorgt ervoor dat we deze plaagdieren steeds vaker in onze regio zien. Dit vraagt om een betere afstemming van het gewasbeschermings- en fytosanitair beleid.”

“We constateren steeds grotere extremen. Periodes van droogte en wateroverlast wisselen elkaar af en de verzilting neemt toe. Bij de teelt van gewassen zijn er altijd nieuwe vraagstukken. Of het nu om waterbeschikbaarheid gaat of nieuwe ziekten en plagen, we moeten hierop inspelen. Dat vraagt om innovatiekracht”, besluit Peter Leendertse.

Alle stellingen die werden besproken staan hier.  

 

Publicatiedatum: