Plantgezondheidsspecialisten reageren op zes stellingen

"Fytosanitaire risico’s moet je zo vroeg mogelijk in de keten afdekken"

Globalisering van handelsstromen is een feit. Nederland is daarbij een spil in het web, zeker als het over groenten en fruit en bloemen en planten gaat. Een zestal plantgezondheidsspecialisten reageert in het nieuwste nummer van Buitenstebinnen op zes (prikkelende) stellingen. De conclusie na stelling 2: "Fytosanitaire risico’s moet je zo vroeg mogelijk in de keten afdekken, om daarmee de plantgezondheid zo min mogelijk in gevaar te brengen."

De specialisten
Helma Verberkt vertegenwoordigt de Nederlandse telers in de voedingstuinbouw en sierteelt. Zij is beleidsspecialist en programmamanager Plantgezondheid bij Glastuinbouw Nederland.

Hendrik Jan Kloosterboer vertegenwoordigt de handelsbedrijven in bloembollen en boomkwekerijproducten als secretaris van Anthos.

Harrie Koenraadt is senior onderzoeker bij team Research & Development van Naktuinbouw.

Peter Bonants is onderzoeker bij Wageningen University & Research (WUR) en heeft een centrale rol in het programma Fytosanitair.

Maikel Aveskamp werkt als manager van het team plantenziekten bij het Nationaal Referentie Centrum (NRC) van de NVWA.

Peter Leendertse is adviseur bij CLM, een onafhankelijk kennis- en adviesbureau voor land-bouw, voedsel, natuur en milieu.

Stelling 2: Globalisering is een gevaar voor de plantgezondheid 
“We gaan meer en meer globaal produceren. Onze zorgen nemen dus toe”, vinden Koenraadt en Aveskamp. “De enige manier om die zorgen weg te nemen is doorlopend monitoren.”

Bonants: “Ja, globalisering vormt mogelijk een gevaar voor de plantgezondheid. Maar ik ben het eens met beiden. Toetsen en procedures dammen het risico in.”

Kloosterboer vult aan: “Fytosanitaire risico’s moet je daarom zo vroeg mogelijk in de keten afdekken. Dus al tijdens de teelt in het land van productie. Dat beperkt de kosten. Het is belangrijk dat het uitgangsmateriaal schoon is en dat je het tijdens de teelt ook schoon houdt.”

Leendertse: “Er zijn verschillende gevaren voor plantgezondheid. Globalisering is er één van. Maar dat is ook al jaren gaande en ik vind het niet het grootste probleem.”

“Globalisering gaan wij niet tegen houden. We leren ermee omgaan”, vindt Verberkt. “Het is een gevaar, maar ook een uitdaging. Dus laten we het oppakken. Dat betekent ook dat wij niet alleen binnen Europa moeten kijken, maar zorgen dat het fytosanitaire systeem wereldwijd sterk ingericht wordt. Zo kunnen wij een goede risico-inschatting maken en waar nodig aanvullende eisen stellen aan onze import.”  

Alle stellingen die werden besproken staan hier.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven