Globalisering van handelsstromen is een feit. Nederland is daarbij een spil in het web, zeker als het over groenten en fruit en bloemen en planten gaat. Een zestal plantgezondheidsspecialisten reageert in het nieuwste nummer van Buitenstebinnen op zes (prikkelende) stellingen. De conclusie na stelling 1: "Het is onze taak om Europa vrij te houden van Q-organismen.”
De specialisten
Helma Verberkt vertegenwoordigt de Nederlandse telers in de voedingstuinbouw en sierteelt. Zij is beleidsspecialist en programmamanager Plantgezondheid bij Glastuinbouw Nederland.
Hendrik Jan Kloosterboer vertegenwoordigt de handelsbedrijven in bloembollen en boomkwekerijproducten als secretaris van Anthos.
Harrie Koenraadt is senior onderzoeker bij team Research & Development van Naktuinbouw.
Peter Bonants is onderzoeker bij Wageningen University & Research (WUR) en heeft een centrale rol in het programma Fytosanitair.
Maikel Aveskamp werkt als manager van het team plantenziekten bij het Nationaal Referentie Centrum (NRC) van de NVWA.
Peter Leendertse is adviseur bij CLM, een onafhankelijk kennis- en adviesbureau voor tuinbouw, voedsel, natuur en milieu.
Stelling 1: Als land kun je alleen vertrouwen op je eigen systeem
“Als land heb je natuurlijk goed in beeld wat je eigen systeem waard is,” zegt Peter Bonants. “Je weet welke methoden je gebruikt, hoe die ontwikkeld en gevalideerd zijn. Maar je weet niet welke organismen aanwezig zijn op plantmateriaal dat uit andere landen komt. Misschien is er zelfs een toetsmethode gebruikt die wij nog niet kennen.”
“Daarom is het belangrijk je niet blind te staren op je eigen systeem. Het is beter om samen één systeem te gebruiken dat je gezamenlijk vertrouwt. Het is juist een uitdaging om technieken op elkaar af te stemmen. Met plantenziekten zijn we best goed bezig. EPPO (European and Mediterranean Plant Protection Organisation) heeft een goede database met validatiemethoden. Nederland loopt in de voorhoede.”
“We werken veel samen en delen protocollen. Je moet wel een vinger aan de pols houden, want het verandert voortdurend”, beaamt Harrie Koenraadt.
“Als we alleen op ons eigen systeem vertrouwen, zijn we te intern gericht. Vraag-stukken over plantenziekten zijn grensoverschrijdend. Opsluiten past niet bij Nederland”, vindt Peter Leendertse.
Maikel Aveskamp: “Wij kunnen goed vertrouwen op andere systemen. Vergelijkbare laboratoria in Europa streven dezelfde kwaliteit na. Sommigen zijn op onderdelen minstens zo goed als die van ons. Nederland is wel koploper. Vaak kijkt men naar en bij ons. We ontvangen ook veel collega’s uit het buitenland. Het is onze taak om Europa vrij te houden van Q-organismen.”
“Inderdaad, heel de wereld kijkt en leert van ons”, valt Verberkt bij. “Dit jaar is ons thema ‘Grenzeloos Plantgezond!’. Juist omdat we veel importeren en exporteren.”