Bestrijding van Q-organismen: onderzoek naar goedkoop diagnostisch screenen loopt

Nederland is een handelsland en moet daarom altijd alert zijn op ziekten en plagen uit andere delen van de wereld. Deze kunnen schadelijk zijn voor de natuur of de land- en tuinbouw. In Europa hebben ongeveer 180 organismen de quarantainestatus. Na een vondst moeten Nederland deze uitroeien of hun verspreiding voorkomen. De gevolgen kunnen groots en meeslepend zijn, zo laat Naktuinbouw zien in het nieuwste nummer van Buitenstebinnen.

Een keurmeester van Naktuinbouw kan bij een importkeuring of een veldinspectie een verdacht schadelijk organisme of ziektebeeld vinden. Hij of zij neemt een monster en stuurt het naar het laboratorium. Het kan namelijk gaan om een quarantaine (Q-orga-nisme of een RNQP - Regulated Non Quarantine Pests) of een kwaliteitsziekte. Het kan ook gaan om een nog onbekende schadelijke soort. Deze kan economische schade aanrichten, zoals belemmeringen voor markttoegang, of schade aanbrengen aan de natuur.

Naktuinbouw stelt als uitvoerende instantie vast om welke ziekteverwekker of plaagorganisme het gaat. Gaat het om een Q-organisme of om een nieuwe soort? Dan licht Naktuinbouw de Nederlandse Voedsel- en Waren-autoriteit (NVWA) in en stuurt het monster door.

Handen ineenslaan
Bestrijden van Q-organismen is een kwestie van gezamenlijk de schouders er onder zetten. Als NVWA, Naktuinbouw, Ministerie van LNV, sectororganisaties en bedrijfsleven de handen ineen slaan, kan korte metten gemaakt worden met schadelijke organismen. Bovendien zorgt een snelle inventarisatie en proactief handelen voor tijdwinst om het organisme onder controle te krijgen.

Binnen het project ‘Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid’ loopt bijvoorbeeld onderzoek naar goedkope diagnostische methoden om gewassen te screenen. Er gaat veel aandacht naar het doorgronden van bacteriezieken als Ralstonia en Xylella. Want door kennis te vergaren komt ook het belangrijkste doel in zicht: preventie van een aantasting, voorkomen van een uitbraak en verdere verspreiding.

Bekijk hier de cases Oost-Aziatische boktor en Bruinrot uitgelicht.

Voor meer informatie:
Naktuinbouw
www.naktuinbouw.nl 
info@naktuinbouw.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven