Noorse frambozentelers zetten in op teelt in potten voor betere oogst

Het telen van frambozen in potten in plaats van in de grond is in opmars in Noorwegen. Teler Gurine Seland: “We hebben voor potten gekozen omdat we dan een betere controle over de teelt hebben en daarmee een goede oogst kunnen garanderen. Op de oude manier was alleen de oogst van het eerste jaar goed om vervolgens ieder jaar verder af te nemen.”

Anne Vintland, raadgever bij de Noorse Landbouwraadgeving: “Bij teelt in potten worden de planten maar één keer gebruikt. In de lente komen er nieuwe planten in de potten die daarna, nadat de frambozen geoogst zijn, weggegooid worden.

Tot nu toe lukt het namelijk niet om twee jaar op rij een goede oogst te hebben van dezelfde plant, iets waar inmiddels ook onderzoek naar gedaan wordt.

Daarnaast kun je de wortels in een pot ook beter in de gaten houden: planten die witte wortels hebben, hebben namelijk alles wat ze nodig hebben om frambozen van goede kwaliteit te ontwikkelen.”

In Noorwegen is de teelt in potten nog in opkomst: in Zuid-Noorwegen werken slechts twee telers op deze manier, maar volgend jaar worden dat er meer. In het begin kost de nieuwe methode veel tijd, maar telers worden bijgestaan door de Noorse Landbouwraadgeving. Frambozenteler Seland was blij met die steun, omdat het veel meer werk was dan ze zich had voorgesteld. Inmiddels plukt ze er de vruchten van: de frambozenoogst is in volle gang.

Bron: nrk.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven