25% gasreductie bleek al uit 1e simulaties

Haalbaarheidsonderzoek naar warmtebuffer in scherm

De eerste resultaten van proeven met een nieuw zeefsysteem, dat functioneert als passieve warmtebatterij, hebben een goed potentieel laten zien voor het terugdringen van de jaarlijkse gasvraag in de Nederlandse glastuinbouw. 25% gasreductie bleek mogelijk in eerste simulaties. Met een NWO Take-Off subsidie kan start-up Thermeleon nu een haalbaarheidsstudie doen. 'Weer een stap dichterbij', aldus Liesanne Wielemann een van de onderzoekers en mede-oprichter van de start-up. 

Gasverbruik stijgt ondanks verduurzaming
Op dit moment besteedt een eigenaar van een middelgrote kas ongeveer 20-30% van de totale kosten aan aardgas voor verwarming met een bijbehorende netto CO2-uitstoot van meer dan duizend ton. Ondanks de al genomen energiebesparende maatregelen neemt de behoefte aan warmte nog steeds toe door de intensivering van de sector. De oplossing die in dit project wordt onderzocht, is bedoeld om deze trend te veranderen.

Het idee is om een innovatief warmteschermsysteem voor kassen verder te ontwikkelen. Wieleman is al gestart met het onderzoek naar het energiebesparingspotentieel van dit idee voor haar MSc-scriptie (mastertrack Building Technology), mede voortbouwend op kennis opgedaan tijdens het Double Face 2.0 project van Martin Tenpierik en Michela Turrin.

Overtollige warmte bufferen
Na haar afstuderen heeft zij samen met Jildou de Jong de start-up Thermeleon opgericht om dit innovatieve Therme Horti Screen verder te ontwikkelen. Deze schermen bufferen overtollige warmte overdag en geven de warmte 's nachts af als er een grote vraag naar verwarming is. Uit eerste simulaties is gebleken dat een energiekostenreductie van ongeveer 25% haalbaar is. 

Haalbaarheidsonderzoek 
Het doel van dit project is een diepgaand onderzoek naar de technische en financiële haalbaarheid van het product. Experimenten, simulaties, co-creatie, productontwikkeling en een kleine pilot zullen worden gebruikt om te bewijzen dat de technologie werkt. Marktonderzoek en kostenanalyse zullen worden gebruikt om de financiële haalbaarheid en het marktpotentieel aan te tonen. 

Bron: TU Delft


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven