"Nederland imiteren niet genoeg om gat te overbruggen"

Chinese koelketen kan nog veel leren van Nederland

Op 21 juli vond een Online Sino-Dutch Conference for Climate Control Technology in the Fruit Industry plaats. De Nederlandse consul Hu Xizhe (Sietse) in Chongqing organiseerde dit evenement samen met de landbouwcommissie van Chongqing. Centraal stond de vraag wat Nederland en China op het gebied van de koelketen in de fruitsector van elkaar kunnen leren. Voorafgaand aan het event gaf de consul tekst en uitleg.

De verschillen in koelketens voor fruit tussen China en Nederland
Op de vraag wat de verschillen zijn tussen Nederlandse en Chinese koelketenlogistiek, geeft Hu als volgt uitleg: "We hebben de feedback bestudeerd die we van verschillende bedrijven in de sector kregen. Deze informatie laat drie belangrijke verschillen zien. Ten eerste zijn de verhoudingen voor commercieel rendabel fruit in de naoogst in China anders dan in Nederland. In Nederland is 90% van het fruit dat wordt geoogst en vervolgens wordt verwerkt en gesorteerd geschikt voor de markt. De bewaring van fruit vindt plaats volgens een vaste standaard, waarna het fruit onder verschillende merken wordt vermarkt. Dit verbetert de handelswaarde van het fruit. In China bereikt echter slechts 20% van de totale oogst dit stadium. Alleen dit kleine aandeel heeft de kwaliteit en handelswaarde die door het merk van het fruit wordt gegarandeerd." 

"Het tweede verschil heeft te maken met de uitval van fruit door schade tijdens het transport. In China is die uitval veel hoger dan in Nederland. In Nederland raakt slechts 5% van het fruit op deze manier beschadigd. In China kan dat oplopen tot 30%."

"Het derde verschil is dat in Nederland veel meer fruitbedrijven gebruik maken van koelketentechnologie. Bijna 80% van de fruithandelaren in Nederland haalt voordeel uit een geïntegreerde koelketen, waarin het verwerken, de distributie en bewaring in een enkel doorlopend systeem met klimaatbeheersing plaats vindt. In China maakt slechts 5% van de bedrijven op deze manier gebruik van koelketentechnologie."

Hoe kunnen bedrijven fruit na de oogst langer vers houden?
"Het imiteren van buitenlandse technologie is op zich niet genoeg om het verschil tussen Nederland en China te overbruggen. Er zijn een aantal bedrijven die enorm hebben geïnvesteerd in de import en installatie van geavanceerde technologie uit het buitenland. De manier waarop de werknemers van die bedrijven met de technologie omgaan is echter niet hetzelfde als in Nederland." 

"Verschillende fruitsoorten hebben bijvoorbeeld verschillende kenmerken. Daarom is het nodig dat een werknemer niet alleen de technologie begrijpt, maar ook de specifieke randvoorwaarden van de verschillende fruitsoorten. Werknemers moeten zich goed bewust worden van de verschillende kenmerken, zoals de temperatuur en het zuurstofgehalte in het fruit. Deze eigenschappen hebben namelijk invloed op hoe de technologie moet worden toegepast. De efficiëntie van geavanceerde faciliteiten voor klimaatbeheersing kan alleen worden geoptimaliseerd als hardware en software naadloos met elkaar zijn geïntegreerd", aldus Hu. 

"Het is ook noodzakelijk dat aandacht wordt gegeven aan de verschillende omstandigheden in de fruitmarkt, met name op het moment dat seizoensgebonden fruit op de markt terecht komt. Ondoordachte besluiten voor de markt leiden tot prijsschommelingen. Onbehoorlijke planning van koelbewaring leidt tot uitval. Onnauwkeurige berekeningen voor het leveren van fruit aan supermarkten zet meer druk op producten die in bewaring zijn geplaatst. Al deze problemen hebben directe of indirecte gevolgen voor de telers, distributeurs en uiteindelijk zelfs consumenten."

Chongqing als vertegenwoordiger van koelketentechnologie
Volgens Hu is Chongqing bij uitstek de juiste locatie om een conferentie over koelketentechnologie te organiseren. "Chongqing bevindt zich op een uitstekende geografische positie om de Chinese koelketensector te vertegenwoordigen. Ten eerste is Chongqing een verkeersknooppunt en daarmee een centraal punt voor distributie voor de fruitsector in het zuidwesten van China. Chongqing speelt een extreem belangrijke rol voor logistiek in zowel China zelf als in het buitenland. Daarnaast is Chongqing ook een van de belangrijkste fruitteeltgebieden van China. Ieder jaar worden in Chongqing in grote volumes een breed aanbod aan fruit geteeld."

"Chongqing vormt een uitstekende vertegenwoordiging van de Chinese koelketensector en de Chinese fruitsector als geheel. We hopen dat onze focus op de logistieke problemen in Chongqing zal helpen bij sectoren in andere delen van China. Er is veel ruimte voor verbetering en veel potentieel voor ontwikkeling in Chongqing. Als we eenmaal de problemen hier hebben opgelost, kunnen we onze ervaringen delen met andere delen van China."

Klik hier voor meer informatie over de conferentie, die op 21 juli is gehouden.

Voor meer informatie:
Dutch Consulate in Chongqing
Hu Xizhe (Sietse) - Agricultural Advisor
E-mail: Xizhe.Hu@minbuza.nl 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven