De nieuwe gele paprika E20B.0308 heeft sinds begin deze maand een officiële naam: Florate. Er lijkt een goede toekomst weggelegd voor dit ras, mede vanwege een aantal pluspunten, waaronder resistentie voor Tm 0-3 en TSWV. Telers die het ras de afgelopen jaren beproefden wijzen op de constante, hoge productie en de blijvend grove, fris gele blokvruchten, die ook nog eens heerlijk smaken.
Wanneer smaak leidend zou zijn, was het pleit waarschijnlijk al beslecht in het voordeel van Florate, maar dat is bij de blokpaprika nog niet altijd het geval, ziet Enza Zaden, de ontwikkelaar van het ras. Een beperkt aantal telers heeft de E20B.0308 de afgelopen jaren beproefd en keek daarbij vooral naar overige factoren, zoals de gewasontwikkeling, het productiepatroon, fysieke opbrengst, vruchtgewicht en vruchtkwaliteit. Aandacht was er ook voor eventuele aandachtspunten of beperkingen.
Feestelijke naamgeving
De naamgeving vond plaats bij Kwekerij Tuindershoek in IJsselmuiden in aanwezigheid van Paul Kaashoek, Wilbert van den Bosch van Peppers Unlimited uit dezelfde plaats en Antoni de Bruin van A.C.B. Agro uit Klazienaveen. Sales Specialist Edwin Bornkamp van Enza Zaden overhandigde hen een mooi naambord voor in de kas en een Florate-taart als dank voor hun vertrouwen in het nieuwe ras.
Samen met BioVerbeek in Velden en kwekerij Motreahof in Berkel en Rodenrijs telen zij nu 11 ha Florate. In Oostenrijk staat nog eens 8 ha. Na de kleinschalige proeven in 2018 en 2019 is er voldoende vertrouwen voor een verdere uitrol.
Paul Kaashoek, Antoni de Bruin en Wilbert van den Bosch.
Ook in tweede teelthelft mooi grof
“Wat mij vooral aanspreekt zijn de relatief grove vruchten”, vertelt Kaashoek aan Enzazaden. “Veel rassen hebben vooral tijdens warme nazomers met hoge nachttemperaturen moeite om hun vruchtgewicht vast te houden. De planten worden onder die omstandigheden in onze regio wat generatiever en dan loopt het vruchtgewicht iets terug. Florate heeft daar duidelijk minder last van. Bij ons waren de vruchten in de tweede helft van de teelt zo’n 10 tot 15 gram zwaarder. Ze werden zelden lichter dan 175 gram. Het gewas blijft naar mijn idee ook langer vitaal en dat helpt natuurlijk.”
Plaatsgenoot Wilbert van den Bosch is dat met hem eens. Hij is ook blij met de kleur en glans van de vruchten, die bovendien mooi geblokt zijn. Qua productie noemt hij Florate vergelijkbaar met het huidige hoofdras Gialte.
Sterke, vitale groeier
Collega De Bruin had het nieuwe ras nog niet geteeld of gezien, maar durfde het toch aan om er in december 2,2 ha van neer te zetten. Florate heeft TSWV:0 resistentie wat voor hem een belangrijk aspect is. Hij heeft er geen spijt van: “Florate is een behoorlijk sterke groeier en de vruchten zijn ook op de zijtakken goed aan de maat”, stelt hij vast.
Edwin van de Ploeg en Irene van Schie.
Geen angst voor TSWV
Edwin van de Ploeg van Motreahof houdt vast aan dezelfde watergeefstrategie die hij volgt voor Gialte. “Ik heb in Florate nog geen krimpscheur gezien. Misschien ligt het aan het iets andere klimaat hier in het westen. Het kan ook aan het substraat liggen, want ik teel op matten van 10 cm hoog en dat doen mijn collega’s voor zover ik weet niet. Hoe dan ook, mijn ervaringen met Florate zijn tot nu gewoon goed.”
De paprikateler uit Berkel vindt de resistentie TSWV:0 en TM:0-3 van het nieuwe ras een duidelijk plus. “De tripsbestrijding wordt lastiger en dan is het prettig als je je in elk geval geen zorgen hoeft te maken over tomatenbronsvlekkenvirus”, zegt hij.
In de voornacht houdt de teler een iets hogere temperatuur aan dan bij Gialte. “Vruchtbare rassen mag je iets warmer telen, dat is beter tegen binnenrot. Niet dat we daar last van hebben, maar je wilt het natuurlijk wel voorblijven.”
Biologische teelt
BioVerbeek uit Velden had vorig jaar twee proefpaden met Florate tussen Gialte liggen en is nu helemaal over op het nieuwe ras. In januari arriveerden de planten, afkomstig uit biologisch geteeld zaad van Vitalis. “Wij zijn er echt over te spreken”, zegt teeltmanager Don Heijligers van de biologische vruchtgroentekwekerij uit Noord-Limburg. “Wat ons vooral aanspreekt zijn de constante zetting en productie, in combinatie met grofheid, de mooie, fris gele vruchtkleur en de betere smaak. Het is jammer dat dat laatste niet wordt betaald, maar het maakt consumenten wel extra enthousiast over onze biologische paprika’s.”
Bekijk hier een impressievideo van het gele paprikaras.
Voor meer informatie:
Enza Zaden Nederland
[email protected]
www.enzazaden.nl