dankzij Chinees-Nederlandse samenwerking

Telen met teeltmodellen in Chinese kas

Met het toenemen van de levensstandaarden onder de Chinese bevolking, stijgt de vraag naar goede en veilige AGF-producten. Shanghai Lankuaikei Technology Development Co., Ltd. en Wageningen University & Research zijn daarom een vierjarig samenwerkingsproject gestart in 2018 genaamd 'Big Data Quantification and Modelling for Modern Agriculture in China'. Inmiddels twee jaar onderweg is het project al succesvol. 

 
Kasteeltmodel helpt keuze maken
Didi Qian is projectleider. “China heeft de afgelopen decennia in de glastuinbouw samengewerkt met verschillende landen, zoals Nederland, Israël en de Verenigde Staten, maar de uitkomst was niet zo veelbelovend als verwacht. Geavanceerde apparatuur of technologie in het buitenland werd toegepast onder Chinese omstandigheden, maar de vraag is of die technologie geschikt is voor de specifieke klimaatomstandigheden in China?

Hoe kunnen we de techniek gebruiken? Is het haalbaar in China? Eigenlijk kunnen we die vragen niet beantwoorden op basis van betrouwbare gegevens en informatie. Tot nu toe kunnen we alleen vertrouwen op de ervaringen om een beslissing te nemen. Het resulteert in veel niet-winstgevende 'hightech' kassen in China. Met dit project willen we het concept 'beslissingen nemen op basis van data' naar de Chinese glastuinbouwsector brengen."  

De teeltmodellen bestaan uit computerprogramma's die vergelijkingen kunnen maken. Of simulaties, van het kasklimaat als gevolg van bepaalde weersomstandigheden of de instellingen van de klimaatcomputer of van de groei en ontwikkeling van gewassen als gevolg van het kasklimaat. Het is de moeite waard om te benadrukken dat deze vergelijkingen zijn gebaseerd op theorie, en hun parameters hebben hun biologische betekenis."

De modellen zijn gevalideerd in Europa, en worden gevalideerd en geoptimaliseerd door Lankuaikei en de WUR in China. Lankuaikei investeerde in een experimentele kas van 1,5 hectare op Chongming Island of Shanghai voor modelvalidatie, evenals voor het testen en toepassen van de nieuwste kasapparatuur en -technologie in China. "Het IT-team van dit project ontwikkelt ook een gebruikersinterface voor een productiemanagementsysteem, waarin de modellen op termijn de teler, als ware het hun brein, gaan ondersteunen."

Kasproductie voorspelbaar maken
“Als er op een bepaalde locatie een kas wordt gebouwd, welke faciliteiten moet een investeerder dan investeren? Is er kunstlicht nodig? Wat voor soort energiebron is de meest haalbare voor verwarming en koeling? Wanneer is de beste plantdatum voor een bepaald gewas? Wat is de verwachte opbrengst?

Al deze vragen kunnen worden beantwoord door modelsimulaties. Wanneer de kas is gebouwd, kunnen de door de modellen gesimuleerde gegevens de telers ook ondersteunen bij het beheer van de klimaatbeheersing, irrigatie en teeltplanning, aldus Qian. “Modelsimulaties leveren resultaten op van verschillende klimaatbeheersingsstrategieën, zodat telers beter kunnen voorspellen wat er zal gebeuren als ze de ene strategie kiezen in plaats van de andere. Met de steun van de modellen willen we telers proactiever maken.”

Gouden driehoek
Lankuaikei is opgericht in 2017 en heeft tot doel de ontwikkeling van de moderne land- en tuinbouw in China te versnellen door middel van technologie en data. "Kennis is de sleutel voor ontwikkeling, maar wordt zowel in China als in andere landen altijd onderschat. Lankuaikei is marktgericht, we vinden de praktische problemen in de land- en tuinbouw in China, en proberen de problemen op te lossen door een project te starten, gebruikmakend van de talenten uit China en daarbuiten. Zo slaan we een brug tussen landbouwkundig onderzoek en toepassing, theorie en praktijk. "

Het project integreert kennis en technologie in Chinese omstandigheden, en de methodologie zou later in andere projecten kunnen worden overwogen", aldus Qian. "Wij zijn er van overtuigd dat deze samenwerking een effectieve manier is om land- en tuinbouwproblemen op te lossen. De samenwerking tussen Lankuaikei en de WUR is hier een voorbeeld van. Het is de eerste samenwerking tussen de WUR en een Chinees bedrijf in de glastuinbouw."

Voor meer informatie:
Qian Tian
Shanghai Lankuaikei Technology Development Co., Ltd.
Tel.: 0086-17821827990; 0031-649137022
Email: tian.qian@lankuaikei.cn; didi.qian@wur.nl 
Website: www.lankuaikei.cn; www.wur.nl  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven