Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Manel Simon, directeur van Afrucat:

"Vanwege corona-uitbraak naar fruitsector Lleida wijzen niet terecht"

Onlangs is met een beschuldigende vinger gewezen naar de AGF-sector van het Spaanse Lleida als zou het de belangrijkste coronabroeihaard in de provincie zijn, met name in het district Segrià.

“Een zekere vereniging en ook meerdere media hebben gewag gemaakt van bepaalde voorvallen die helemaal niet representatief zijn voor de AGF-sector van Lleida. Maar de gezondheidsautoriteiten hebben nooit gesproken van een oorzakelijk verband tussen deze recente corona-uitbraak en de sector”, zegt Manel Simon, directeur van Afrucat, de werkgeversorganisatie van de fruitsector in de Spaanse regio Catalonië.

"En het is niet omdat we met onze tests gevallen detecteren, dankzij de strikte veiligheids- en hygiëneprotocollen die we hebben opgesteld nog voordat de campagne begon, dat onze sector aan de oorsprong ligt van de besmettingen", voegt hij eraan toe.

Protocol voor pakstations
Afrucat stelde een protocol op voor de pakstations dat nagezien en goedgekeurd is door de gezondheidsautoriteiten van de Catalaanse gewestregering en de vakbond UGT. Dit protocol, dat door vrijwel alle aan de organisatie verbonden bedrijven wordt nageleefd, bevat een reeks strikte maatregelen ter bescherming van de gezondheid van de werknemers in de pakstations.

Toen het hele land in lockdown ging, bleef de fruitsector van Catalonië onverminderd doorwerken, zowel in de pakstations voor appelen als ter voorbereiding van de nakende oogst van steenfruit in de maanden maart, april en mei. “Er zijn in die periode tests uitgevoerd, zonder dat er één enkel geval van besmetting werd vastgesteld. Toen de regering de coronamaatregelen begon te versoepelen, bleven er, hoewel op kleinere schaal, nog steeds in heel Spanje besmettingen geregistreerd worden. In die periode hebben we allemaal opnieuw contact gehad met familie en vrienden, dus het was eigenlijk kwestie van tijd vooraleer de besmettingen weer zouden stijgen. Welnu, pas ongeveer een maand nadat de regering de maatregelen gaandeweg begon te versoepelen, hebben we in de sector een eerste geval van besmetting gedetecteerd”, zo legt de directeur van Afrucat uit.

Strikte controles
“Onze controles zijn zeer strikt, misschien wel de strengste van de hele sector. We meten de temperatuur van alle werknemers en we houden nauwlettend mogelijke symptomen in de gaten. Van zodra een geval wordt ontdekt, informeren we direct de gezondheidsautoriteiten en brengen we de besmette persoon in afzondering. We bieden als organisatie zelf, evenwel op vrijwillige basis, contact tracing aan. Ook organiseren we vrijwillige tests bij al het personeel van de bij ons aangesloten bedrijven, allemaal door ons betaald.

De meeste van de meer dan 100 gevallen die we op die manier hebben geregistreerd, waren voornamelijk jongeren, zowel immigranten als niet-immigranten, en de meesten ook asymptomatisch. Zonder deze tests zouden we nooit in staat zijn geweest zoveel asymptomatische besmette gevallen te detecteren, die zonder dat ze het zelf weten, ook anderen om hen heen besmetten.

Waar komen al die gevallen dan vandaan? Eigenlijk omdat we de eersten waren om tests uit te voeren, zijn die gevallen aan het licht gekomen. Ze zouden anders onder de radar zijn gebleven”, zegt Manel Simon. "Twee weken geleden zijn de gezondheidsautoriteiten massaal beginnen te testen en overal duiken er nu gevallen van besmetting op, zelfs in zorgcentra."

De steenfruitoogst zal ongeveer 10 dagen eerder eindigen
Door de aanhoudende regen en hagel is de Catalaanse nectarine- en perzikoogst dit jaar met ongeveer 30% afgenomen. Overal waar nu nog geplukt wordt ligt de opbrengst laag, zowel in Spanje als in andere landen, ook in de belangrijke teeltgebieden van Frankrijk en Italië. In de Italiaanse regio Emilia-Romagna is door vorstschade 80% van de oogst verloren gegaan.

"Er is weinig fruit beschikbaar in Europa, dus de afzet verloopt zeer vlot. De tekorten houden de markt in evenwicht, want er is altijd wel iemand die de prijs wil drukken, maar dat gaat nu moeilijk door de schaarste aan product. De prijzen kamperen dus op een zeer redelijk niveau, maar de winstmarges zullen afhangen van het feit of de telers al dan niet over een redelijk volume bruikbaar fruit beschikken. Dat wordt dus moeilijker voor wie de gemiddelde opbrengst lager ligt of voor wie schade heeft geleden. De oogst kondigde zich dit jaar ongeveer twee weken vroeger aan en nu zitten we op het hoogtepunt van de volumes. Maar met de beperkte beschikbaarheid zie ik een schaarste opdoemen vanaf half augustus, ongeveer tien dagen eerder dan normaal. Positief is dan weer dat de peren en appelen meer ruimte krijgen, omdat er minder fruit op de markt zal zijn om mee te concurreren”, besluit Manel Simon.

 

Voor meer informatie:
www.afrucat.com

 

Publicatiedatum: