Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
1e helft 2020

Plusje voor export Nederlandse tomaten en aubergine op Noorwegen

Noorwegen heeft in de eerste helft van dit jaar 6% minder verse groenten en fruit ingevoerd dan in de eerste helft van 2019. Vergeleken met de eerste helft van 2018 was het 3% minder. Vooral in april en mei bleef de import achter. In januari, februari en maart was de min kleiner. In juni werd er daarentegen behoorlijk meer ingevoerd dan in voorgaande jaren.

Import uit Spanje en Italië bleef op peil
Van de grote leveranciers deed Spanje het goed. De import van Spaans product bleef op hetzelfde niveau als vorige jaar. De import van Italiaans product bleef ook op hetzelfde peil. Vanuit Ecuador werd zelfs meer (bananen) ingevoerd dan in vorige jaren. Andere landen van waaruit in de eerste helft van het jaar meer werd ingevoerd waren: Peru, Brazilië, Turkije en Marokko.



Minder uit Costa Rica en Nederland
Van de belangrijke leveranciers was de import van groenten/fruit uit Costa Rica en Nederland wel flink wat kleiner dan vorig jaar. Vanuit Costa Rica importeert Noorwegen vooral bananen en in mindere mate ook ananas. Andere landen van waaruit de eerste helft van dit jaar minder werd ingevoerd waren: Polen, Israël, Chili, België en Nieuw Zeeland.

Minder appelen
De import van het belangrijkste Noorse product bananen bleef in de eerste helft van dit jaar op praktisch hetzelfde niveau als vorige jaren. Van het tweede product appelen werd in de eerste jaarhelft ruim 10% minder ingevoerd. De import van sinaasappelen bleef weer op hetzelfde niveau. Opvallend was de sterke groei van de import van watermeloenen, vooral vanuit Spanje. Van tomaten, druiven, paprika en bloemkool/broccoli werd iets minder ingevoerd.



10% minder Nederlands product
In de eerste helft van dit jaar werd er in Noorwegen 24.650 ton in Nederland geteelde verse groenten en fruit ingevoerd. Dat was ca. 10% minder dan in de eerste helft van 2018 en 2019. Die daling kwam vooral omdat er veel minder Nederlandse peren, aardbeien en uien werd ingevoerd. De import van paprika’s bleef op peil en van er werden meer Nederlandse tomaten ingevoerd. Kleinere Nederlandse producten die een plus lieten zien waren: kroten, peen, aubergines en bloemkool/broccoli. Minder belangrijke Nederlandse producten die het in Noorwegen in de eerste helft van dit jaar niet goed deden waren: komkommers en kool.

Veel meer re-export dan export Nederlands product
Overigens is de re-export van verse groenten/fruit via Nederland naar Noorwegen veel groter dan de export van Nederlandse product. In 2019 is er 140.000 ton verse groenten en fruit uit/via Nederland naar Noorwegen gegaan. Volgens de Noorse importstatistiek was 50.000 ton hiervan Nederlands product. De omvang van de re-export was derhalve 90.000 ton groot. Het aandeel Nederlands product in de totale Noorse import was in heel 2019 ongeveer 10%.

Helft verse groenten uit eigen land 
Noorwegen is wat betreft vers fruit sterk aangewezen op importproduct. Van alle (productie en import samen) verse fruit was in 2019 nog geen 10% in eigen land geteeld. Bij appels ging het overigens wel om een kwart en van alle aardbeien zelfs om de helft. Bij peren was het maar 3%.Van alle (productie en import) verse groenten was iets meer dan de helft Noors product. Dit niveau werd vooral bepaald door peen, uien en komkommers waarvan resp. 90, 55 en 65% Noors product betrof. Bij tomaten en bloemkool/broccoli was dat een derde.

Klik hier voor het volledige document

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
www.fruitandvegetablefacts.com
fruitvegfacts@gmail.com 

Publicatiedatum: