Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomaten in export top 3 Egypte

In 2019 stonden tomaten in de export top 3 voor Egypte, na sinaasappelen en uien. In onderstaande verhaal, ondersteund met cijfers, geeft Jan Kees Boon van Fruit and Vegetable Facts een overzicht van de markt. 

Om de positie van Egypte als producent en exporteur van o.a. verse groenten en fruit te kunnen behouden, is water van levensbelang. Nijlwater speelt daarbij een cruciale rol. Hopelijk blijft de Nijl Egypte van voldoende water voorzien. Ook na het in gebruik nemen van de nieuwe dam in Ethiopië. De agrarische sector is met 80% de grootste waterverbruiker in Egypte in een land waar in het grootste deel per jaar maar enkele 10-tallen mm valt. In de Nijldelta is dat met 200 mm wel meer maar bij lange na niet voldoende.

3 tot 4 miljoen ton per jaar
Al het watermanagement maakt het mogelijk dat Egypte een grote exporteur van verse groenten en fruit is. De beschikbare statistieken zijn echter niet allemaal even betrouwbaar. UN Comtrade komt op
een export van een kleine 4 miljoen ton. Op basis van importgegevens van alle landen ging het in heel 2019 om een hoeveelheid van bijna 3 miljoen ton. Dat is best een groot verschil. Waarschijnlijk ligt de
export dichter bij de 3 dan bij de 4 miljoen ton. De tekst van deze analyse is dan ook grotendeels gebaseerd op mirror data. In de tabellen bijlage worden naast mirror data ook steeds de UN Comtrade gegevens vermeld.

De waarde van de Egyptische export van verse groenten en fruit zou in 2019 ca. 1,7 miljard dollar hebben bedragen. Dat is 6% van de totale Egyptische goederen export van 30,6 miljard dollar. Egypte importeerde in 2019 bijna 300.000 ton appelen. Vooral uit Polen, Italië en Griekenland. En verder nog kleinere hoeveelheden o.a. pruimen, perziken en kiwi’s.

Vooral sinaasappelen
Egypte is een grote sinaasappelexporteur. Op basis van import gegevens van alle landen gaat het om ca. 1,4 miljoen ton gaan. Met die hoeveelheid speelt Egypte goed mee op de wereldmarkt van sinaasappelen. Het Egyptische exportseizoen van sinaasappelen begint zo rond de jaar wisseling en loopt door tot begin juli met een piek in maart-mei. In die periode hebben Egyptische sinaasappelen in
de EU een aandeel van ruim 20%. Spanje domineert dan de EU-markt met een aandeel van ruim de helft. In totaal werd er in heel 2019 in de EU 210.000 ton sinaasappelen uit Egypte ingevoerd. Dat was
minder dan de 255.000 ton van 2018. In Nederland werd in heel 2019 117.000 ton aan Egyptische sinaasappelen ingevoerd tegen 136.000 ton in het jaar er voor. Dit jaar is in de eerste vier maanden wel weer 20% meer aan Egyptische sinaasappelen in Nederland ingevoerd dan in dezelfde periode van 2019.

Rusland is de belangrijkste afnemer van Zuid Afrikaanse sinaasappelen. In 2019 ging het om 266.000 ton. In de eerste vier maanden van dit jaar is de export naar Rusland flink wat kleiner geweest. Turkije kon juist meer leveren aan Rusland. Saoedi Arabië is de tweede afnemer van Egyptische sinaasappelen. China is in rap tempo ook een belangrijke afnemer geworden. Inclusief Hong Kong gaat het om een hoeveelheid van 265.000 ton. Overigens exporteert Egypte naar een groot aantal landen sinaasappelen.

Ook veel uien, vooral vorig jaar
Uien is het tweede grote Egyptische export product. Vorig jaar was er veel vraag naar Egyptische uien en kon er 570.000 ton worden uitgevoerd. Volgens Comtrade zou het zelfs 825.000 ton geweest zijn. Saoedi Arabië is de belangrijkste afnemer. In 2019 zouden er voor het eerst grote hoeveelheden naar Sierra Leone zijn uitgevoerd. Volgens Comtrade meer dan 1000.000 ton. Nederland, Turkije, Rusland
en het Verenigd Koninkrijk zijn ook belangrijke afnemers van Egyptische uien. Ook Egyptische uien gaan naar een groot aantal landen.

Druiven vooral naar Europa
Druiven is ook een belangrijk product voor Egypte. Vorig jaar kon er meer dan 130.000 ton in het buitenland worden afgezet. Dit product gaat vooral veel naar Europa met het Verenigd Koninkrijk en Nederland als belangrijkste rechtstreekse afnemers. Buiten Europa zijn Rusland en Zuid Afrika belangrijke afnemers van Egyptische druiven.

Steeds meer zoete aardappelen
Zoete aardappelen is een groeiproduct voor Egypte. Vorig jaar kon er minimaal 80.000 ton van worden uitgevoerd. Het Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn de belangrijkste afnemers. Egyptische bonen komen al jaren naar Europa. In totaal exporteert Egypte jaarlijks ca. 30.000 ton verse sperziebonen per jaar. Het Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn de belangrijkste afnemers. Volgens Comtrade zou er vorig jaar meer dan 80.000 ton aardbeien zijn uitgevoerd. Vooral Saoedi Arabië en Syrië zouden veel hebben afgenomen. Binnen Europa zijn België en Duitsland de belangrijkste afnemers van Egyptische aardbeien.

Ook veel verwerkt product uitgevoerd
Naast vers product exporteert Egypte ook redelijk veel verwerkte groenten en fruit. Vorig jaar voerde Egypte voor meer 600 miljoen dollar aan verwerkt groenten en fruit uit: fruit 220 mln en groenten 380 mln dollar. Het gaat hierbij vooral om diepgevroren producten.

Klik hier voor het volledige document

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
fruitvegfacts@gmail.com 
www.fruitandvegetablefacts.com

Publicatiedatum: