Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Gebruik desinfectiemiddelen heeft ook een keerzijde"

De teeltwisselingen zitten er weer aan te komen en dus ook de grote schoonmaak van de kas die daarmee gepaard gaat. Vanuit de branche komen er daarom weer verschillende berichten naar buiten met adviezen, o.a. over het gebruik van desinfectiemiddelen om schimmels en virussen te bestrijden, zien ze bij Metazet FormFlex. "Helaas zijn deze werkwijzen niet altijd zonder gevolgen", legt Renko Schuil – accountmanager bij Metazet FormFlex – toe.

Agressief ontsmetten niet altijd zonder gevolgen
“Het is uiteraard niet meer dan logisch dat kwekerijen hun teelt voorop stellen en er in eerste instantie alles aan doen om het gewas te beschermen. Een mislukte teelt is een hoge kostenpost waar geen enkele hardwerkende ondernemer op zit te wachten.

Toch zien we de laatste jaren een trend waarbij agressiever ontsmet wordt. Deze werkwijze is niet altijd zonder gevolgen. Aan de ene kant wordt er gestreden om de teelt te beschermen en dus de schade te beperken. Aan de andere kant ontstaan er steeds vaker aanzienlijke schadeposten doordat de gebruikte desinfectiemiddelen vaak corrosief zijn met de materialen van de kasinrichting en kasconstructie.”

Niet blind adviezen aannemen
Renko heeft nog wel een aantal tips als het gaat om het gebruik van desinfectiemiddelen. “Door na het reinigen direct goed na te spoelen met water en het product niet langer te laten inwerken dan aangegeven in de richtlijnen, kan al veel schade worden voorkomen. Daarnaast moet het desinfectiemiddel worden verdund volgens de voorschriften en dus niet in een te hoge concentratie gebruikt worden."

Kortom: “Niet blind adviezen aannemen, maar de voorgeschreven richtlijnen blijven volgen. Bij twijfel eerst advies inwinnen bij de leverancier van het desinfectiemiddel en het product eerst testen op een klein deel van het te reinigen/ontsmetten materiaal om schadelijke bijeffecten te voorkomen.”

Voor meer informatie:
Metazet FormFlex
+31 (174) 22 58 22
info@metazet.com  
www.metazetformflex.nl 

Publicatiedatum: