Artechno bouwt verder op een homogeen klimaat in VF-cel

Tholen - "Ik voeg, samen met nog een collega, groene vingers toe aan het team vol technici hier", lacht Rick van Schie. Als zoon van een tomatenteler en komend jaar vierdejaars HAS-student is hij in de bedrijfshal van Artechno in De Lier begonnen met teeltonderzoek. In een AVF+ Junior klimaatcel doet Rick als teler onderzoek naar watergift strategieën bij vier verschillende substraten en naar het effect dat verrood licht heeft op de strekking in sla.  

Voorheen was de bedrijfshal van Artechno vooral de plek om complete watermanagementsystemen voor in de kas of oogstlijnen en turnkey systemen voor vertical farms en deepfloat systemen te bouwen. “De teeltruimte met deepfloat faciliteit gaf daarbij inzicht in groei en daarbij belangrijke kengetallen voor de business case. Door zelf te testen en te telen, kunnen we onze klanten t.b.v. de vertical farm wereld nu ook beter van dienst zijn en van betere data en groeirecepten voorzien.” 

Medio juni begon Rick met telen in de klimaatcel. "Vaak is het verstandig voor een teler om eerst in een kleine cel testen te doen en zoveel mogelijk informatie te verzamelen over o.a. belichting, klimaat en watergift alvorens op te schalen naar een groter systeem. Daarom bieden wij onze cellen ook te huur aan voor telers."

Camera's en LED
De AVF+ Junior waarmee Rick momenteel testen doet, is uitgerust met Philips GEN3 LED armaturen, waarbij zowel het spectrum als de lichtintensiteit aan te passen zijn. Verder is de cel uitgerust met speciale hyperspectrale camera's (en sensoren) waardoor het mogelijk is het gewas en klimaat te monitoren zonder de cel te hoeven betreden.

Homogeen klimaat
Wie wel de cel in zou stappen, merkt volgens Rick dat het klimaat opvallend homogeen is. "Of eigenlijk merk je dus niet zoveel en dat is juist positief. Om aan te tonen dat er luchtcirculatie is, heb ik daarom een A4'tje opgehangen, maar je merkt er niets van."

Art: "Het streven was om in een 10-laags klimaatcel van ongeveer 8 meter hoog een delta T verschil te realiseren van minder dan 1 graad Celsius verschil en dat is gelukt."

Dit alles is mogelijk dankzij de door Artechno zelf ontwikkelde luchtbehandelingsunits. "Je wilt zoveel mogelijk variabelen uitsluiten bij je onderzoek, dan is een homogeen klimaat essentieel."

Onderzoek 1: watergift strategieën
In het eerste onderzoek wordt gekeken naar het effect van verschillende watergift strategieën op vier verschillende substraten (steenwol, schuimplug, lijmplug en grondmix met 10% houtvezel). Het moet de basis worden voor andere onderzoeken met diverse slasoorten, vertelt Rick.

Onderzoek 2: verrood licht
Het tweede onderzoek wordt gedaan naar toevoeging van verrood licht. In totaal wordt er 18 uur belicht met 180 micromol en in het laatste uur wordt verrood licht toegepast met 10%. Ook is er een controlegroep (DRB LB) zonder toevoeging van verrood licht.

"Het doel van de toevoeging verrood licht is om meer strekking te realiseren in de bladeren, waardoor de plant beter gebruik maakt van de groeioppervlakte na transplanten. Ook zou dit eventueel van invloed kunnen zijn op het vervroegen van de groeicurve."

Kiemen
In vergelijking met de testen, die de vorige twee jaar zijn uitgevoerd is Rick erg tevreden over de resultaten met de zaaiproeven. "96-98% kieming op de verschillende substraten is een mooi resultaat, maar dit kan misschien worden overtroffen door een aankomende ontkiemingscel."

Lage input, hoge output
De resultaten van de proeven worden o.a. door metingen van vers- en droog gewicht, groeipercentage, kwaliteit en kilo/m2 beoordeeld. "Uit deze resultaten komen bepaalde trendlijnen naar voren, waaruit de gewasgroeisnelheid kan worden berekend. Ook geeft deze trendlijn ons inzicht om slimmer om te gaan met het LED licht (gram vers gewicht per mol). Het uiteindelijke streven is om consistent met een zo’n laag mogelijke input de hoogste output (kilo/m2/jaar) te behalen."

Voor klanten is kg/m2/jaar een belangrijk factor om de winstgevendheid te bepalen van hun businesscase, weet Rick. "De resultaten van onze proeven worden onder andere hiervoor gebruikt. De resultaten en ervaringen met bepaalde producten koppelen wij altijd terug naar onze leveranciers en klanten, waardoor zij up-to-date blijven." 

Zachtfruit
Ondertussen zien Rick en Artechno dat naast vraag naar onderzoek voor kruiden en bladgewassen er ook steeds meer vraag is naar zachtfruit. "Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan het indoor telen van aardbeien en aan testen met de bewortelingsfase in bijvoorbeeld opkweek van blauwe bessenplanten.

Daar willen wij ook proactief in zijn, dus gaan we hier zeker zelf ook testen mee uitvoeren. Voor onszelf, maar dus ook voor telers of toeleveranciers aan wie wij cellen verhuren. Daarbij kan ik hen begeleiden en help ik om in samenspraak een goed onderzoeksplan op te stellen met als basis altijd veel literatuur, zodat je niet dubbel onderzoek aan het doen bent."

Voor meer informatie:
Artechno
www.artechno.nl
info@artechno.nl 

Rick van Schie
rick@artechno.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven