Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Orance wijst op ontbreken onafhankelijke systeembenadering in tuinbouwbelichtingsmarkt:

"Gefundeerd, onafhankelijk kiezen in tuinbouwbelichtingsmarkt steeds moeilijker"

Tholen – De huidige belichtingsmarkt is nog steeds heel product gedreven. Logisch, gezien de hoeveelheid productleveranciers van armaturen die zich allemaal willen profileren en positioneren in de markt. De extreme toename van met name LED-producten is op zich goed voor de eindklant, want het stimuleert vernieuwing en innovatie.

De ontwikkelingen gaan razendsnel en de bedrijven volgen elkaar in rap tempo op met de introductie van nieuwe armaturen. Maar het zorgt ook voor onoverzichtelijkheid, constateert het team van Orance. “Telers en investeerders zien door de bomen het bos niet meer. Volgens ons ontbreekt een onafhankelijke systeembenadering.”

Dat laatste is momenteel echter nog vrij ongebruikelijk in de glastuinbouw, zien ze in Monster bij het onafhankelijk advies- en engineeringsbureau voor tuinbouwbelichting. “De belichtingsmarkt raakt steeds verder versnipperd en daarmee wordt het maken van keuzes alsmaar moeilijker voor telers en investeerders, die het vaak ook aan genoeg specifieke kennis ontbreekt om gefundeerd te kiezen op zowel armatuur, installatietechnisch als financieel vlak”, aldus René van der Sar en Arno Wartewig van Orance.


Arno, René en Orchan op kantoor in Monster

LED maakt kiezen nog complexer
Bij Orance, de heren noemen zichzelf ‘Grow Light Architect’, zitten ze met de teler en/of investeerder aan tafel om een project van begin af aan te begeleiden en om vooral goede gefundeerde keuzes te maken.

“Daarbij helpt de opkomst van LED niet, want dat maakt het allemaal nog complexer”, aldus René. “Ook heel veel niet-tuinbouwpartijen kunnen een LED-armatuur maken dat er op het oog interessant uitziet, maar vaak zijn die armaturen wel geschikt voor verlichting in hotels of magazijnen, maar daarmee nog niet in een moderne tuinbouw omgeving. En al die verschillende armaturen hebben andere technische specificaties die invloed hebben op de engineering en de lange termijn systeemwaarde.”

Ontwikkelingen blijven volgen
René, Arno én Orchan Koeleijv, die zich dit jaar bij het team voegde, hebben zich als doel gesteld alle ontwikkelingen in de belichtingsmarkt bij te houden. Hun netwerk en ervaring aan zowel product-, installatie-, inkoop-, en servicekant in de glastuinbouwbelichting helpt daarbij. “Door onze onafhankelijkheid en daarmee de mogelijkheid om met alle producenten van armaturen te werken, kunnen wij echt klant-specifiek adviseren”, vertelt René.

Telers weten ondertussen al vrij goed wat zij willen. Het laatste wat ze bij Orance dan ook willen is pretenderen ‘teler’ te zijn. “Nee, dat zijn wij zeker niet”, is Arno stellig, “maar wij hebben wel de kennis en ervaring om een stapel ‘mooie verhalen’ en brochures ‘plat te slaan’ en overzicht te brengen, zodat de teler met ons als specialist daarna goede keuzes kan maken. En die keuzes worden nooit alleen gemaakt op initieel investeringsniveau.”

Risico’s uitsluiten
Veel van de werkzaamheden kunnen digitaal, al is een eerste kennismakingsgesprek vaak wel het meest efficiënt face-to-face. Orchan gaat daarvoor veel reizen, zodra dat weer écht kan vanwege corona. “Ook bij onze internationale klanten ontbreekt het vaak aan de benodigde kennis om goed keuzes te maken. Door een onafhankelijke partij van begin af aan erbij te betrekken, worden de beste keuzes gemaakt en fouten voorkomen.”

“Zo is het goed om helemaal in het beginstadium al de mogelijkheden maar ook eventuele beperkingen helder te krijgen als het gaat om de midden spanning installatie en de beschikbare elektrische vermogens vanuit net of WKK ”, stipt René aan. “Beperkingen of verkeerde keuzes hierin openbaren zich niet vaak niet direct, maar wel in de toekomst. Als overal goed over is nagedacht, alles goed op papier staat en wordt uitgevoerd, is de kans veel groter op een succesverhaal en dat laatste, daar heeft iedereen baat bij, zowel teler als leverancier en natuurlijk ook wij. Niets is namelijk mooier dan een blije teler met een goed werkende en duurzame belichtingsinstallatie.”

Voor meer informatie:
Orance
www.orance.nl 
info@orance.nl