Lorenzo Franchini en Guido Medici, VF-pioniers in Italië:

"Wij gaan voor het bouwen van farms én een netwerk van indoor farmers"

"Aangezien we ons in Italië bevinden, denken sommigen dat we geen behoefte hebben aan indoor farming. Maar zeker tegenwoordig is dit een foute aanname. We importeren zelfs een groot deel van ons voedsel want de vruchtbaarheid van de grond gaat snel achteruit en de waterschaarste wordt een steeds urgenter probleem in meer gebieden," zegt Guido Medici van Vertical Farming Education.

"Indoor en vertical farming kunnen daarom een goede oplossing zijn voor de productie van kwalitatief hoogwaardige voedselproducten, dicht bij de markt."

Agricola Moderna en Planet Farms zijn voorbeelden van Italiaanse vertical farms die net buiten Milaan liggen, dichtbij een grote afzetmarkt.

Lorenzo Franchini, eveneens van Vertical Farming Education, voegt daaraan toe: "Er is een generatieverschuiving gaande in de tuinbouwsector, waardoor steeds meer mensen open staan voor innovatie. Het is de uitdaging om de juiste manier te vinden om te beginnen. Hopelijk gaan steeds meer Europese overheden investeren in duurzame tuinbouw, zodat dit een eenvoudiger proces wordt in de toekomst. Alhoewel de gewassen vrij onbekend zijn in Italië, zijn microgroenten het meest interessant om daar te telen. We zijn ervan overtuigd dat mensen meteen weg zijn van de heerlijke smaak en hoge voedingswaarde."


Het teeltsysteem van Sananbio

Schaalbare teeltbedrijven
Guido en Lorenzo werken al sinds 2017 samen als intermediairs. Ze zijn het project Vertical Farming Consulting gestart om klanten te ondersteunen bij de zoektocht naar het starten van een eigen teeltbedrijf. "We werken samen met SananBio (belichting), Monti & C (klimaatruimtes) en met Ferriplastic (irrigatie en installatie). Samen met deze partners kunnen we de klant bijstaan in alle projectfases, van het idee tot aan de daadwerkelijke productie."

Samen met de genoemde partners is een ontwerp gemaakt dat eenvoudig is op te schalen. "Klanten zijn daar blij mee omdat het mogelijkheden biedt om uit te breiden. Ze kunnen beginnen met een klein deel, zoals 60 m2 en later de productie uitbreiden zodra de vraag gaat toenemen. De doelstelling van VFC is om kant-en-klare vertical farms te bieden", voegt Franchini, "maar onze toekomstige doelstelling is om een vereniging voor vertical farming op te zetten in Italië, waar we alle indoor farmers in het land bijeen kunnen brengen en een krachtigere stem krijgen," zegt Medici.


De vaste lay-out van een vertical farm van VFC

Hoe het begon
"We zijn eerst begonnen met een blog over vertical farming. We hebben bedrijven bezocht en zijn naar belangrijke evenementen in de sector geweest. Steeds meer mensen vragen naar informatie over vertical farming en daarom hebben we ons eigen consultancyproject opgezet," zegt Franchini. "Samen met onze partners ronden we nu een vertical farmingproject af in het zuiden van Italië voor de productie van microgroenten," voegt Guide er enthousiast aan toe. "De nieuwe faciliteit gaat eind deze zomer open."

Het Vertical Farming Education-team: (v.l.n.r.) Guido Medici, Alessandro Russo Montecchio en Lorenzo Franchini

Kinderen onderwijzen over hydroponics
Vertical Farming Education (VFE) is een educatieve laboratoriumomgeving dat in 2019 werd ontworpen door Guido en Lorenzo, in samenwerking met Alessandro, een psycholoog die een passie heeft voor natuur en planten. "Het doel van VFE is om bewustzijn te creëren over de watervoetafdruk van voedsel onder jonge studenten. We beginnen met basisscholen en middelbare scholen en gaan het project later opschalen naar oudere studenten," zegt Lorenzo. "We hebben een workshop van vier weken samengesteld met vijf lessen. Het praktische deel wordt uitgevoerd door de installatie van een klein vertical farming rek in het laboratorium. Zo kunnen leerlingen zelf kleine porties salade telen." 


Het vertical rek in het laboratorium

Het theoretische deel wordt uitgevoerd door scholen te voorzien van onderwijsmateriaal, zoals oefeningen, theorie en vragenlijsten," voegt Guido toe. Het team van VFE werkt nu aan het samenstellen van 20 workshops in 10 verschillende scholen, die begin 2021 worden gehouden.

Voor meer informatie:
Vertical Farming Consulting
Guido Medici, Co-founder
Lorenzo Franchini, Co-founder
info@vfitaly.com
www.verticalfarmingconsulting.com

Vertical Farming Education
Alessandro Russo Montecchio, Co-founder
Guido Medici, Co-founder
Lorenzo Franchini, Co-founder
info@vfeducation.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven