39 leveringen in 12 weken tijd

Gelderse tuinbouw maakt warm gebaar naar voedselbank Arnhem

De coronacrisis heeft allerlei nieuwe initiatieven naar voren gebracht. Eén van die initiatieven was het project om tuinbouwproducten, die moeilijk af te zetten waren, voor een deel een weg te laten vinden naar cliënten van de Voedselbank.

Door de crisis is het aantal cliënten van de Voedselbank in Gelderland gestegen tot meer dan 6.000 personen. Greenport Gelderland organiseerde samen met Provincie Gelderland een project om zowel in de regio Arnhem-Nijmegen als in de Bommelerwaard tuinders en regionale voedselbanken bij elkaar te brengen. De tuinders kregen een kostprijs vergoeding voor hun producten en de Voedselbanken gratis verse en gezonde producten.

Producten
In de regio Arnhem-Nijmegen nam Radboud Vorage het voortouw om tuinders en Voedselbank bij elkaar te brengen. Begin april zocht hij contact met Thom Dieben van de Voedselbank in Arnhem. Dieben werkt als vrijwilliger bij de Voedselbank en is verantwoordelijk voor de voedselverwerving. Samen met Dieben besprak Vorage welke producten er uit de regio beschikbaar waren en wat bij de wensen van de cliënten van de Voedselbank paste.

In april werden direct al de eerste partijen met Anthuriums, sperziebonen, komkommers, Calla’s, Freesia’s, aardbeien en orchideeën aangeleverd. Die leveringen gingen door tot eind juni, toen het project afgerond werd.

Een goede bestemming
In twaalf weken tijd werden in totaal vanuit de regio Arnhem-Nijmegen 39 leveringen van tuinbouwproducten gerealiseerd. Volgens Radboud Vorage stonden veel tuinders, ondanks de onzekere tijden, zeer positief tegenover dit project. De met zorg gekweekte producten vonden uiteindelijk via dit project een goede bestemming.

“We zijn erg blij geweest met jullie ondersteuning de afgelopen maanden. Heel veel dank daarvoor. En die bloemenhulde was zeker ook een groot succes. Je weet, ik was wat aarzelend in het begin maar ik heb afgelopen week toen ik meehielp met het uitreiken van de voedselpakketten zelf gezien hoe ongelofelijk blij de klanten waren met de bloemen, echt iedereen nam een bosje mee naar huis met een grote glimlach. Kennelijk is dit toch een grote luxe als je zelf bijna geen eten kunt kopen”, vertelt Thom Dieben. 

Foto: Twitter Peter Drenth

Bron: Greenport Arnhem Nijmegen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven