Een tiental biomarkers zorgt ervoor dat aardbeien vers blijven na de oogst

Een onderzoek uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Malaga (UMA), in samenwerking met het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (Ifapa) in Cordoba, het Max Planck Instituut voor Moleculaire Plantenfysiologie in Dresden en de Universiteit van Potsdam, heeft een tiental biomarkers in aardbeien gevonden die verband houden met het kwaliteitsbehoud van het fruit als het geplukt is. De bevindingen zouden nuttig kunnen zijn in de zoektocht naar een methode om de smaak, kleur en geur van dit bederfelijke product na de pluk zo lang mogelijk te behouden, schrijft europapress.es

Het doel van de onderzoekers is om de unieke sporen te bestuderen, die specifieke cellulaire processen in de aardbei achterlaten. "We hebben metabolomics-analyses uitgevoerd, waarbij we met hetzelfde monster in één tijd gegevens van meer dan 500 componenten kunnen verkrijgen", zegt José Vallarino van UMA, co-auteur van de in het tijdschrift Food Chemistry gepubliceerde studie 'Metabolic reconfiguration of strawberry fysiology in response to postharvest practices'.

Vijf rassen getest
De studie analyseerde aardbeien van vijf rassen, zo vertelde Vallarino aan Fundación Descubre, de Andalusische Stichting voor de Verspreiding van Wetenschappelijke Kennis. De aardbeien werden op drie verschillende manieren bewaard: in koudeopslag, op een bewaarplaats met een hoog CO2-gehalte en ten slotte in een omgeving met ozon. Gedurende tien dagen werden gegevens verzameld met bio-informatische modellen om de verandering in de aardbeien gedetailleerd in kaart te kunnen brengen.

De wetenschappers analyseerden de metabole herconfiguratie in de aardbeien naargelang de verschillende naoogstbehandelingen die de sector toepast om de shelflife van dit fruit met uren of dagen te verlengen. Wanneer het fruit aan de plant rijpt, nemen metabolieten zoals suikers toe, maar ook andere die zorgen voor een geur en kleur die aantrekkelijk zijn voor de zaadverspreiders, bijna altijd dieren.

"Maar wanneer het fruit geplukt wordt, kan het zich niet meer voeden. Om de cellen in leven te houden, begint het dan een deel van de eerder opgeslagen verbindingen, zoals suikers, te gebruiken door die beetje bij beetje af te breken. De hele configuratie van verbindingen begint dus veranderen”, legt Vallarino uit.

Bederf voorkomen
De onderzoeker van de Universiteit van Malaga wijst erop dat de resultaten, die na een maandenlange analyse van duizenden gegevens via metabolomics zijn bekomen, nog getoetst moeten worden in andere landen, andere seizoenen en onder verschillende omstandigheden.

Het uiteindelijke doel is om een manier te vinden om het bederfproces te kunnen beïnvloeden. "Dit kan worden bestudeerd op genetisch niveau, waarbij de expressie van de controlerende genen wordt gemoduleerd, of op metabolietniveau, waarbij er ingegrepen wordt bij de accumulatie van verbindingen die verband houden met het bederf of waarbij de productie van de componenten die het fruit beschermen wordt bevorderd", aldus José Vallarino.

Bron: europapress.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven