Chris Rose - Asplins Producer Organisation:

"Ik hoop dat we de komende weken niet te maken krijgen met een overschot"

Het aardbeienseizoen in Engeland zag een vroege piek in de oogst in juni, maar volgens Chris Rose van Asplins Producer Organisation heeft het koele weer geleid tot een langere dip dan verwacht.

"De markt is met een paar weken kort geweest en dat is goed voor de telers, want de vraag was sterk. Ik hoop dat we de komende weken, naarmate de opbrengsten toenemen, geen overaanbod hebben."

Elk tekort dat ontstond door een gebrek aan vraag vanuit de foodservicesector werd, tijdens de lockdown, ingehaald door de toegenomen retailvraag.

Wimbledon
Wimbledon, dat normaal gesproken in de laatste week van juni zou zijn begonnen, werd dit jaar natuurlijk geannuleerd, maar volgens Chris past Wimbledon eigenlijk niet zo goed in de teeltcyclus van aardbeien en creëert het juist een piek in de vraag wanneer er minder fruitaanbod is. Dus dit jaar zagen we een mooie gestage vraag gedurende de hele zomer.

"Frambozen hadden ook een grote piek en zitten nu in een laagseizoen. We wachten op het herfstfruit. Ook de vraag naar frambozen is dit seizoen sterk geweest."

Arbeid
In het hele Verenigd Koninkrijk is de arbeidssituatie beter dan verwacht. Werknemers uit Oost-Europa zijn ondanks de verwachtingen toch op de een of andere manier in het land terechtgekomen.

"We maken ons echter grote zorgen over volgend jaar en het effect dat Brexit zal hebben op ons arbeidsaanbod vanuit Europa, want de arbeidskosten zullen zeker stijgen. Er zijn Britse werknemers beschikbaar en velen hebben dit seizoen op teeltbedrijven gewerkt, hoewel zelfs bij bedrijven met een goede opbrengst de productiviteit, in vergelijking met de Oost-Europese werknemers, laag was."

Voor meer informatie:
Chris Rose
Asplins Producer Organisation
Tel: +44 1795 594811
E-mail: commercial@asplinspo.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven