Russische teler deelt herinneringen

"In de jaren negentig werd ons salaris betaald in levensmiddelen"

Natalia Mikhailovna Morozova werkt al 50 jaar als groenteteler. Ze was 16 toen ze voor het eerst bij het teeltbedrijf kwam te werken dat met de jaren verder werd omgebouwd tot het moderne Agrocomplex Churilovo in Rusland.

Nadat ze was opgegroeid in een dorp en was afgestudeerd aan de landbouwschool, begon ze te werken als teler in het teeltbedrijf en sindsdien zorgt ze voor tomaten en komkommers. "Werken in kassen leek toen niet moeilijk, we waren het gewend in het dorp. Mijn familie overtuigde me om mijn opleiding voort te zetten, maar dat wilde ik niet. Ik kon goed omgaan met de grond en ik vond het erg leuk. En dat doe ik nog steeds", vertelde Morozova in een artikel op de website van het bedrijf.

Samovar
"Vroeger deden we alles met de hand zoals gaten graven en mest over de bedden verspreiden. Alles werd met de hand gedaan met onze rug half gebogen. Ik herinner me dat we uien kweekten, veel uien. Ik kreeg zelfs een beloning voor het overtreffen van het plan. Ze stuurden me hiervoor een samovar", herinnerde de vrouw zich. "Natuurlijk is het niet te vergelijken met de hedendaagse technologieën van Churilovo. Het is een stuk makkelijker en interessanter om hier nu te werken. Het is geweldig dat er het hele jaar door groenten kunnen worden verbouwd."

Eigen appartement
In het begin woonde Morozova in een slaapzaal naast het teeltbedrijf. Later, toen ze 20 was, kreeg ze een flat. "Het lijkt onrealistisch. Ik was zo jong, mijn man zat nog in het leger en we kregen een flat. Hoe kon ik zo'n onderneming verlaten? En waarvoor? Weet je, als ik mijn leven over zou kunnen doen, zou ik niets veranderen. We hebben veel meegemaakt: de ineenstorting van de Sovjet-Unie, de jaren negentig, toen het salaris in levensmiddelen werd betaald. Maar ik heb er zelfs nooit aan gedacht om mijn baan te veranderen."

Teamwork
Ze heeft er alle vertrouwen in dat een goed team van groot belang is. "Ik ben altijd omringd geweest door uitzonderlijke mensen. Er was een moment dat iedereen hielp met onze nieuwe flat. Het belangrijkste is om aardig voor elkaar te zijn en te helpen, vooral de nieuwkomers. We hebben hier nu veel jonge mensen aan het werk. Het is geweldig, maar ze zijn constant op zoek naar iets, naar een beter leven, denk ik? Het gebeurt vaak dat meisjes Churilovo verlaten en dan terugkomen. Waarom rotzooien, als je de baan hebt die je leuk vindt en die je stabiliteit geeft."

Morozova is gedurende vele jaren van productief werk bekroond met de titel Veteraan van de Arbeid van de Derde Rang. "Ik wil blijven werken zolang ik nog kan lopen. Weet je, ik ben gelukkig, ik lach veel en ervaar vreugde in het leven. Geen gejammer, dat is het belangrijkste", lacht Natalia Mikhailovna.

Bron: churilovo-agro.ru


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven