Zimbabwanen toveren hun auto om tot mobiele groentekraam

In heel Zimbabwe zijn auto's mobiele marktkramen geworden die worden gebruikt door ondernemende inwoners die goederen uit hun voertuigen verkopen om het hoofd te bieden aan de economische ontberingen die door de coronapandemie worden veroorzaakt. Met hun autodeuren en kofferbakken wijd open aan de kant van de drukke wegen tonen gretige verkopers een kleurrijk aanbod van versproducten in Harare, de hoofdstad.

Shelton Marange werkte als monteur voordat hij in mei werd ontslagen. Tegenwoordig trotseert hij het kille winterweer op het zuidelijk halfrond en rijdt hij bij het ochtendgloren naar een 30 kilometer verderop gelegen dorp om daar groenten te kopen van de telers op het platteland. Dan gaat hij terug naar Harare om de versproducten door te verkopen vanaf de achterkant van zijn kleine vrachtwagen.

De Zimbabwaanse economie zat al voor de pandemie in de problemen, door de stijgende inflatie, de dalende waarde van de lokale munt, de hoge werkloosheid en de acute tekorten aan water, elektriciteit en gas. De economie van het land zal dit jaar waarschijnlijk met meer dan 10% krimpen, aanzienlijk meer dan de 3,2% krimp die volgens het Internationaal Monetair Fonds voor de gehele economie van Afrika ten zuiden van de Sahara wordt verwacht.

In Zimbabwe is de verkoop van artikelen uit de kofferbak van auto's om economische problemen te overwinnen niet geheel nieuw, maar het was tot voor kort vooral beperkt tot de verkoop van tweedehands kleding. Nu bevolken nieuwe werklozen de bermen en straathoeken in zowel rijke als arme buitenwijken in Harare om vanuit hun auto's groenten te verkopen. Velen zeiden dat de producten die te koop worden aangeboden, worden gesmokkeld uit het naburige Zuid-Afrika. Dat zijn grensposten met Zimbabwe heeft gesloten in het kader van de lockdown.

Bron: thezimbabwemail.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven