Marokko heeft in het kader van het Plan Maroc Vert de nieuwe land- en tuinbouwontwikkelingsstrategie Génération Green 2020-2030 gelanceerd, waarmee het hoopt het land- en tuinbouw-BBP te verbeteren en de export de komende tien jaar te verdubbelen.
In de officiële presentatie, waarvan fepex.es verslag doet, van de strategie benadrukte de minister van Landbouw, Visserij, Plattelandsontwikkeling en Water- en Bosbeheer, Aziz Akhannochu, dat het in 2008 gelanceerde Plan Maroc Vert het mogelijk heeft gemaakt het landbouw-BBP en de export van landbouwproducten te vermenigvuldigen en daarbij ook het investeringsniveau en jobcreatie in de sector te verhogen.
“Het is echter tijd om een nieuw niveau van ontwikkeling te overwegen en een nieuwe teeltstrategie te implementeren met grote voordelen die vooral op volgende twee vlakken tot uiting komen. Enerzijds de opkomst van een nieuwe agrarische middenklasse bestaande uit 350.000 à 400.000 huishoudens en de geboorte van een nieuwe generatie ondernemers door de ingebruikname van een miljoen hectare collectieve grond.
Anderzijds de ontwikkeling van de verschillende landbouwsectoren met als doel de export en het landbouw-BBP tegen 2030 te verdubbelen en de voedseldistributie te verbeteren door de modernisering van 12 groothandelsmarkten en meerdere traditionele markten.”
Irrigatie
Marokko heeft ook de Forêts du Maroc-strategie gelanceerd voor een beter bosbeheer. Tegelijkertijd wil het ook het irrigatienetwerk van de landbouwbedrijven moderniseren en dan vooral van die met de hoogste toegevoegde waarde, met name de AGF-bedrijven. Men werkt daarvoor onder andere aan een ontziltingsfabriek in Agadir via een publiek-private samenwerking.
Met een oppervlakte van 20 hectare heeft dit ontziltingsstation, gelegen op 40 kilometer ten zuiden van Agadir, in het Nationaal Park Souss-Massa, tot doel om de hele regio rond Agadir van water te voorzien en de toevoer van irrigatiewater naar de vlakte van Chtouka te garanderen. Chtouka is met 15.000 hectare een van de belangrijkste teeltgebieden van Marokko, waar 84% van de exportgroenten en 65% van het exportcitrus geteeld wordt.
Volgens de Spaanse nationale beroepsfederatie Fepex is de nieuwe strategie voor agrarische ontwikkeling in Marokko vooral gericht op de export van groenten en fruit, wat ontegensprekelijk hevige concurrentie zal betekenen voor de Spaanse en Europese AGF-sector.
Bron: fepex.es