Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Endofyten beschermen tomaten mogelijk tegen Tuta absoluta

Uit onderzoeken in Brazilië blijkt dat het inoculeren van zaailingen met de entomopathogene schimmel Beauveria bassiana een commerciële mogelijkheid zou kunnen zijn voor het op de markt brengen van vooraf gekoloniseerde tomatenplanten die ‘resistent’ zijn tegen Tuta absoluta.

Endofyte kolonisatie wordt al enkele jaren overwogen als mogelijk methode om het plaaginsect te stoppen, die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika kwam en nu ook in Europa, delen van Afrika, het Midden-Oosten en Azië voorkomt. Deze ziekte kan hele tomatengewassen uitroeien en er is nog altijd geen effectieve oplossing voor gevonden.

In een paper(*) dat onlangs werd gepubliceerd in het open journal CABI Agriculture and Bioscience onderzochten de auteurs isolaten van B.bassiana op virulantie tegen T.absoluta. Ze testten de isolaten op endofyte kolonisatie en onderzochten de effectiviteit van verschillende inoculatietechnieken op de kolonisatie van B.bassiana in tomatenplanten en de overlevingskansen van de ziekte.

De drie geteste isolaten (LEF140, LEF141 en LPP139) waren virulent tegen T. absoluta, maar alleen LPP139 koloniseerde de bladeren op succesvolle wijze na blootstelling aan een conidiale suspensie met behulp van een gedwongen opnametechniek.

Inoculeren als enige succesvol in test
Het inoculeren van zaailingen was de enige succesvolle inoculatietechniek onder de geteste technieken. Met isolaat LL139 resulteerde dit in endofyte kolonisatie van al het plantweefsel. Er waren hoge kolonisatiepercentages in de wortels, stengels en bladeren tot 30 dagen na de inoculatie zonder negatieve effecten op de plantgroei. De schimmel was tot 30 dagen te traceren, langer dan voorheen te zien was bij tomatenplanten. Toen de T.absoluta-larven warden blootgesteld aan de door B.bassiana gekoloniseerde bladeren was er na zeven dagen geen overleving meer.

*Silva, A. C. L.; Silva, G. A.; Abib, P. H. N.; Carolino, A. T.; Samuels, R. I. Endophytic colonization of tomato plants by the entomopathogenic fungus Beauveria bassiana for controlling the South American tomato pinworm, Tuta absolutaCABI Agriculture and Bioscience (2020) Vol.1 No.3 (23 June 2020)

www.cabiagbio.biomedcentral.com/articles/10.1186/s43170-020-00002-x

Publicatiedatum: