Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
met een automatisch plantenzaksysteem

Een Zweedse kijk op winterproductie van hogedraadkomkommers

Roy Rosendahl van Klagstorps Grukodling AB is een van de weinige Zweedse komkommertelers die winterproductie onder belichting draait. Negen jaar geleden is Rosendahl overgestapt van tomaten naar komkommers.

In het kader van de viering van twintig jaar komkommerteelt aan de hogedraad bij BASF Vegetable Seeds vertelt hij erover.

Plantenzaksysteem
Het was voor Roy geen hele grote stap, maar komkommers telen is zeker moeilijker dan tomaten telen. “Komkommerplanten groeien in de zomer 65 tot 75 centimeter per week. En de tomaten deden misschien 25 centimeter, dus het is een veel grotere uitdaging ”, zegt Roy.

Mede daardoor heeft hij zijn kas voorzien van een automatisch plantenzaksyteem. “Het betekent dat je ongeveer 60 meter op de rol hebt. En je kunt de hele lijn in één keer verlagen”, legt hij uit. “Dit betekent ook dat er een zeer gelijkmatige temperatuur in de kas moet zijn, omdat de planten anders aan de ene kant veel meer groeien dan aan de andere kant.”

Kansen mits vaste prijs voor product
Rosendahl legt de voordelen uit van belichte komkommer hogedraadteelt: "Het is de perfecte combinatie voor een betere vruchtkwaliteit en het voorkomen van problemen met mycosphaerella."

Hij gelooft dat de Zweedse markt voor winterproductie voldoende kansen biedt om zich verder te ontwikkelen, "maar de investering in lampen is erg hoog, dus je moet zeker zijn van een vaste prijs voor de komkommers", voegt hij eraan toe.

Eerder deden o.a. teler Jack Crienen, Gerhard Reuling en Robert Swinkels, Anne Jancic namens BASF zelf, Marcel Huibers en Herman Hermans hun verhaal over de hogedraadteelt.


Voor meer informatie:  
BASF Vegetable Seeds
www.nunhems.nl   


 

 

Publicatiedatum: