"zoektocht van twee jaar naar ras geschikt voor Iers klimaat"

Eerste oogst Ierse basilicum McCormack

Consumenten zijn in toenemende mate op zoek naar lokaal geteelde AGF en retailers staan te trappelen om deze producten in hun schappen te zetten. De Ierse babyleaf- en kruidenteler McCormack maakte in 2000 de overstap van de groenteteelt naar het telen van producten die doorgaans alleen geïmporteerd werden. Hierbij werd hij aangemoedigd door het feit dat er in Ierland sprake was van een opleving van de eetcultuur waarbij koks behoefte hadden aan nieuwe ingrediënten voor hun gerechten.  

Naast de oogst van haar belangrijkste producten, zoals babyleaf, rucola en diverse kruiden, beleefde McCormack onlangs ook haar eerste basilicumoogst. 

"Het heeft twee jaar geduurd voor we een basilicumras hadden gevonden dat geschikt was voor het klimaat hier in Ierland. We telen de basilicum in kassen maar maken geen gebruik van beichting of verwarming. We moesten een ras zien te vinden dat zowel hoge opbrengsten als een consistente kwaliteit zou garanderen," legt Stephen McCormack uit. 

“Basilicum is een Mediterrane plant en houdt niet van de regen en kou in Ierland. We wilden geen chemische middelen gebruiken om de planten gezond te houden en daarom duurde het zo lang om een geschikt ras te vinden." 

Genoeg voor invulling 40% Ierse vraag
Het seizoen begon twee weken geleden. "Onze opbrengsten zijn nog niet toereikend om in de behoefte van de Ierse markt te voorzien maar we kunnen toch aan zo'n 40% van de vraag beantwoorden.

Het seizoen is dit jaar wat later begonnen: in juli. Normaal gesproken begint het al in juni en duurt het tot half september tenzij er sprake is van nachtvorst."

Momenteel werkt iedereen met krappe marges maar Stephen zegt dat deze marges ruimer worden wanneer men zijn eigen producten teelt. De marges zijn dan voldoende om extra te kunnen investeren. De kosten zijn echter hoog, waarbij arbeid de grootste kostenpost is.

Handgeoogst
“We oogsten babyleaf machinaal maar de basilicum moet met de hand worden geoogst. Qua prijs kan onze basilicum concurreren met importproduct uit bijvoorbeeld Kenia. Hier kan met dit product zeer goedkoop telen maar de kosten voor luchtvracht drijven de prijs op. 

Retailers vragen om meer producten van eigen bodem omdat zij graag laten zien dat ze lokale telers steunen."

 

Voor meer informatie:
Stephen McCormack
McCormack Farms
Tel: +353 46 902 56 95 
stephen@mccormackfarms.ie
https://mccormackfarms.ie


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven