Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
i.s.m. NWT en universiteit

Grootste Tsjechische teler krijgt binnen vier jaar ziekte- en oogstvoorspellingsysteem

Uit een samenwerking tussen het technologiebedrijf NWT en de Tomas Bata Universiteit in Zlin, Tsjechiƫ, is een nieuw project ontstaan met de naam Berabot. Een derde belangrijk lid van het team is het grootste glastuinbouwbedrijf in Tsjechiƫ, Farma Bezdinek.

NWT heeft al veel ervaring in het bouwen van kassen, evenals het exploiteren ervan. Omdat ze ook veel bezig zijn met technologie zagen ze een kans voor een interne samenwerking rondom een van de meest cruciale risicofactoren in kassen - ongedierte en ziektes - evenals goede marktbenaderingen door middel van nauwkeurige opbrengstvoorspellingen 14 dagen van tevoren.

Het beheer hiervan is een gecompliceerde zaak en om tot een daadwerkelijk technologisch voordeel te komen is NWT de samenwerking aangegaan met het Department of Informatics and Artificial Intelligence van de Tomas Bata Universiteit in Zlin.

Samen hebben ze gezorgd voor de benodigde investeringen van het Technology Agency in TsjechiĆ« voor het Berabot-project en binnen vier jaar willen ze een slim systeem voor het monitoren van planten ontwikkelen. Dit kan in de praktijk dan in elke kas worden gebruikt en zorgt voor minder stress en uitgaven voor de eigenaren als ongedierte op tijd ontdekt wordt. 

Het systeem maakt gebruik van geavanceerde algoritmes, waarmee ook de productiecapaciteit beoordeeld kan worden en tuinbouwkundige aspecten biedt aan het personeel middels een VR-set. Hiermee kunnen ze mogelijke gevaren snel opsporen en zijn ze geen tijd kwijt.

Alhoewel het project momenteel nog in de kinderschoenen staat, is de verwachting dat het binnen vier jaar is afgerond. 

Voor meer informatie:
Berabot
berabot.com

Publicatiedatum: