pleidooi voor meer datagebruik door Ewoud van der Ven (Delphy):

"Met name in hogedraadteelt komkommers is nog veel te verbeteren door de juiste data te verzamelen"

Op regelmatige basis schrijven de Delphy-adviseurs in een blog over hun ervaringen met data gedreven telen. Deze blog is van Ewoud van der Ven, adviseur komkommer bij Delphy.

"Data gestuurd telen, big data, autonome teeltsturing zijn woorden, die bijna dagelijks langskomen. Data worden steeds belangrijker in de huidige teeltpraktijk. Het lijkt soms wel of zonder zeer geavanceerde systemen het niet mogelijk is om een goede teelt te realiseren.

Voor een groot deel sturen we echter al op data: welke etmaaltemperatuur realiseren we, wat is de bladafsplitsing, wat is de uitgroeiduur, zijn zo maar enkele data die heel normaal zijn in de huidige teeltpraktijk. Met name in de hoge draadteelt van komkommers is nog veel te verbeteren door de juiste data te verzamelen, te analyseren en te gebruiken zonder zeer geavanceerde systemen.

Een nauwkeurige registratie van de productie (in stuks en kilo’s) en de stralingsom geeft op termijn een goede richtlijn welke productie wanneer mogelijk is. Een nauwkeurige registratie van de bladafsplitsing, bloei en oogst geeft handvatten voor de planning en vruchtdunning.

Maar ook meten en registreren van de LAI geeft inzicht of het maximale uit de teelt gehaald kan worden. Ook bij geavanceerde systemen zijn deze gegevens nodig om een goed resultaat te behalen. Er zijn geen betere data dan uw eigen data.

De titel van deze column had dus ook kunnen zijn: data gedreven telen begint bij u zelf! De adviseurs van Delphy kunnen behulpzaam zijn bij het opzetten van een goed registratiesysteem en het analyseren van de geregistreerde gegevens. Op termijn zullen data van nieuwe sensoren en geautomatiseerde systemen helpen om de teelt nog verder te optimaliseren, maar u hoeft hier niet op te wachten. Data gedreven telen kan nu al." 

Ewoud van der Ven, Senior consultant glasgroente Delphy

Voor meer informatie:
Delphy 
www.delphy.nl 
info@delphy.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven