drie fysisch/mechanische middelen in tuinbouwsetting ontoereikend

Chemische additieven meest effectief bij aanpak biofilm

In de afgelopen 2,5 jaar onderzochten Wageningen University & Research en KWR vijf methoden die bedoeld zijn om biofilm in irrigatieleidingen te bestrijden. De proeven vonden plaats in een zelf ontwikkelde proefinstallatie. De onderzoekers stellen vast dat de twee op chemicaliën gebaseerde methoden duidelijk hoger scoorden dan drie fysisch/mechanische technieken waarbij niets aan het water wordt toegevoegd.

“Verrassend”, zegt onderzoeker Jim van Ruijven van Wageningen University & Research over de uitkomst van het project ‘Aanpak biofilm’, waarvoor vijf toeleveranciers materialen en middelen beschikbaar stelden. “Alle partijen hadden hoge verwachtingen hun eigen methoden, die hun waarde in andere situaties stuk voor stuk bewezen zouden hebben.

In onze tuinbouwsetting echter boekten drie methoden onvoldoende resultaat. Dat kunnen we voor een deel goed verklaren. Hoopgevend is in elk dat twee methoden die al op grote schaal toepassing vinden, zeer effectief bleken. Biofilm is daarmee goed onder controle te houden.”

Lees hier meer bij Glastuinbouw Waterproof.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven