snelle aanvraag omgevingsvergunning moet worden behandeld

Drimmelen te laat met blokkeren aspirant cannabistelers Project C

Tholen - Met de persconferentie op 30 juni leek alles er, na een lange zoektocht, goed uit te zien voor de aspirant cannabistelers van Project C. Zij willen meedingen naar een plekje in het Experiment Gesloten Coffeeshopketen en moeten voor 28 juli bij de Nederlandse overheid een teeltvergunning aanvragen met daarin één teeltlocatie. Switchen mag nadien niet meer. 

Drimmelen is daarbij in de race, als het aan de initiatiefnemers van Project C ligt in ieder geval. Op 2 juli werd een omgevingsvergunning ingediend door hen ingediend voor cannabisteelt in een kas in het buitengebied, nét na het einde van de openbare vergadering die nog een niet-openbaar staartje kreeg zo bleek later.


De vier initiatiefnemers gaven 30 juni in een persconferentie een statusupdate over hun project waarin zij iedereen mee willen nemen. Het moet 'the peoples project' worden en dus kunnen geïnteresseerden ook aandelen afnemen à 25 euro per stuk (de minimale afname in de eerste ronde is 20 stuks). Er zijn er in de eerste ronde 199.999 aandelen te vergeven en de voorinschrijving, die loopt nog.

Noodgreep
Op 3 juli, zo blijkt nu, in allerijl door de gemeente een voorbereidingsbesluit Herziening Buitengebied 2020 'doorheen gejast', zo ontdekte een lokale journalist van KijkopDrimmelen. Dat besluit verbiedt cannabisteelt in het buitengebied vanaf 3 juli. Bezwaar maken is niet mogelijk.

Pascal van Oers, een van de initiatiefnemers, spreekt van 'een paardenmiddel', door de gemeente aangegrepen om vestiging van de telers in de gemeente te dwarsbomen. "Waar wij het meest van balen, is de vooringenomenheid in de gemeente. Er is volgens ons onterecht veel vrees, angst en er zijn in onze ogen onterecht veel zorgen over ons project. Ons verhaal hebben wij nooit goed kunnen doen, terwijl wij juist transparant iedereen mee willen nemen in onze plannen."

Bij Omroep Brabant reageert burgemeester De Kok. “Wij hebben bij de eerste presentatie van de plannen in december al te kennen gegeven dat Drimmelen niet de plaats is voor grootschalige hennepteelt. Ik heb toen gesproken over de weeffout in het experiment, die het mogelijk maakt dat telers zich vestigen in gemeenten die niet meedoen met de wietproef, terwijl de wiet verkocht wordt in gemeenten die wél meedoen." 

De gemeenteraad verzet zich volgens De Kok tegen de komst van een cannabiskwekerij vanwege 'de verwachte veiligheidsproblemen, maatschappelijke onrust en de negatieve uitstraling op het imago van de gemeente.' 

Gemeente te snel af
Komt nu deelname van Project C in gevaar? "Nee", benadrukt Pascal. "Omdat wij deze bokkensprong door de gemeente aan voelden komen, hebben we nog vóór het indienen van een voorbereidingsbesluit van de gemeente onze omgevingsvergunning ingediend. Die moet daarom op basis van het destijds geldende bestemmingsplan. Daartoe is de gemeente verplicht."

Meerdere opties open
Voor Project C zit er dan niets anders op dan 'afwachten of we de vergunning krijgen', maar de initiatiefnemers wedden wel op meer paarden. "Ook met andere gemeente zijn we in gesprek, waarbij de afspraak is dat wij geen namen noemen. Uit één van die gemeenten, o.a. Breda en Etten-Leur zo kwam toch naar buiten, gaan wij kiezen. Onze keuze voeren wij op in onze teeltvergunningsaanvraag op 28 juli. En politiek gezien verwacht ik dat de hele situatie in Drimmelen nog wel een staartje krijgt."

De verwachting van Pascal is dat er zich na 28 juli meer dan de gevraagde tien deelnemers melden. "Ik reken op loten tussen aspirant deelnemers, waarbij ingelote partijen naderhand misschien ook weer afvallen, verwacht ik. Het kan toch niet zo zijn dat ook andere op grote weerstand stuiten, al is het bij velen stiller dan rondom ons project. Ik denk omdat wij misschien wel op de muziek vooruit lopen, al moet dat straks na de deadline blijken."

Voor meer informatie:
Project C
www.project-cannabis.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven