Lans stapt over op professionele kledingwasmachine tegen virusdruk

Tomatentelers krijgen hebben in toenemende mate last van hardnekkige virussen die schadelijk zijn en een hele oogst om zeep kunnen helpen. Doeltreffende bestrijdingsmiddelen voor sommige van die virussen, waaronder het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV), zijn er niet of nauwelijks. Bij Lans voorkomt men nu besmetting op twee manieren. 

Ten eerste moet er vermeden worden dat een virus zoals ToBRFV de kas binnendringt. De mens zelf is de grootste bron en brengt het virus mee van buitenaf. “Niemand komt het bedrijf binnen zonder handen en schoenen te ontsmetten”, verduidelijkt Ariën van der Lans. Hij teelt samen met René van der Lans in 's-Gravenzande op 6,3 hectare mini pruim-trostomaten. “Ook de werkschoenen van het personeel verlaten de kas niet.”

Vervolgens moet de verspreiding van de ziekte van plantenrij naar plantenrij verhinderd worden, via de kleding van de werknemers. De gebroeders van der Lans kochten bedrijfskleding aan en beslisten vervolgens de kleding ter plekke te wassen, om zeker te zijn van een hygiënisch resultaat en besmetting ten alle tijden te vermijden.

In het begin van het jaar klopte Lanstomaten aan bij Authorized Partner Professional Laundry Sales. Er werd eerst een huishoudelijke machine gebruikt om kleding virusvrij te krijgen, maar de resultaten waren niet naar behoren. Sindsdien zijn ze trotse eigenaar van een wasmachine en droger van Electrolux Professional.


 
Sneller, meer en beter
De gebroeders van der Lans zijn erg tevreden over hun aankoop. “Wassen en drogen is enorm eenvoudig geworden. We stoppen de kleding simpelweg in de machine en die voegt automatisch detergent toe naargelang het gewicht. Dankzij de grote capaciteit kunnen we meer kleding tegelijkertijd wassen, waardoor we sneller een hygiënisch schoon resultaat bekomen”, bevestigt Ariën van der Lans.

Met de vorige installatie nam het wasproces veel meer tijd in beslag. “De was kwam er ook niet altijd volledig schoon uit, waardoor er sneller om nieuwe kleding gevraagd werd. Nu komt er enkel nieuw materiaal ter vervanging van kapotte stukken”, vertelt Ariën.
 
Kosten nieuwe kleding onder controle 
Ook het personeel vindt het fijn dat ze hun vuile was gewoon kunnen achterlaten, zonder thuis aan het wassen te moeten gaan. De gebroeders van der Lans betreurden bovendien dat bedrijfskleding niet altijd werd ingeleverd wanneer werkkrachten van baan veranderden.

Met de machines van Electrolux Professional, houdt het bedrijf de kosten van nieuwe kleding onder controle en verzekeren ze de hygiëne, dankzij het HACCP-gecertificeerd wasproces. 

Bron: Electrolux
 
Voor meer informatie:
Professional Laundry Sales
Erik te Winkel
erik.te-winkel@pro-ls.nl
www.professional-laundryservices.nl  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven