Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vermindering CO2-dosering bij tomaat laat nog geen groeireductie zien

In december 2019 is de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research gestart met een demonstratieproef met drie verschillende CO2-doseerniveaus in tomaat. In deze proef wil Kas als Energiebron het verlies van CO2 door de luchtramen sterk beperken. Dat doen we door een verlaagde doseersnelheid toe te passen in combinatie met een lager setpoint voor de CO2-concentratie. Zij hopen dat het gewas zich hieraan aanpast door de CO2 efficiƫnter te benutten.

Grote verschillen in CO2
Het uiteindelijke doel is om de telers te ondersteunen bij het verlagen van het CO2-gebruik. Dit is in de toekomst nodig omdat de CO2-emissies omlaag moeten en de CO2 schaarser en duurder wordt. De behandelingen in de proef bestaan uit een in de praktijk gebruikelijke dosering van 45 kg CO2 m-2 jr-1 en een beperkte (22 kg) en een sterk verlaagde dosering (12 kg).

Medio juni zijn grote verschillen in totale dosering gerealiseerd en daarmee ook aanzienlijke concentratieverschillen in CO2 tussen de behandelingen. Zo is er in de sterk verlaagde doseerbehandeling nu 5 kg CO2 gegeven, tegenover 18 kg in de hoogste doseerbehandeling. Gewasgroei, kopdikte en vruchtgroei zijn pas 2.5 maanden na de start van de behandeling gaan verschillen. Hierbij zijn de verschillen in kopdikte minimaal (max. 1 mm). Plantlengte en bladafsplitsing zijn ook identiek, wat is te verwachten door een verder gelijk binnenklimaat.

Lees hier het hele artikel op Kas als Energiebron. 

Publicatiedatum: