"Groot potentieel voor branderinstallaties in Chinese markt"

Tholen - Door de coronacrisis werden projecten uitgesteld en was er weinig reuring in de kassenbouw. Inmiddels vindt er meer beweging plaats en trekt de markt wereldwijd weer aan. Die beweging ziet Vitotherm, een bedrijf voor branderinstallaties, ook terug in de Chinese markt.

Het bedrijf ziet een hoop potentie in de Chinese Markt. Geert-Willem van Weert vertelt waarom Vitotherm potentie daarin ziet: “Voor een land als China lijkt me telen in geconditioneerde omstandigheden een goed idee. Het land moet immers een hoop mensen voeden. Ook is er in China een gebrek aan goed water. Een kas kan daarin een goede oplossing bieden.”


Geert Willem heeft in zijn handen een Chinees certificaat. 

Chinese menu
Er is een begin gemaakt met het bouwen van kassen in China. Echter loopt de markt nog niet storm. Geert-Willem heeft een vermoeden waarom dat zo is. “De producten, die nu geteeld worden in de kas, zijn vaak producten die door de chinezen niet gegeten worden. Een tomaat staat bijvoorbeeld niet op het Chinese menu. Telers verkopen momenteel hun tomaten aan McDonald's. Wat je wel veel ziet gebeuren is dat bij het bouwen van steden rekening wordt gehouden met het landbouw en tuinbouwareaal om de stad te voeden. Dat zijn gigantische projecten waarbij verschillende Nederlandse kassenbouwers samen moeten werken omdat het project zo groot is.”

Cultuur
“Wanneer je iets wil opzetten binnen China is dat vaak een jarenlang proces. Je moet veel tijd investeren voordat je met hen in zee kan gaan. Vitotherm sluit zich aan bij Nederlandse kassenbouwers en installateurs en via hen leveren wij onze branderinstallaties. Rechtstreeks zaken doen met Chinese installateurs is nog een stap te ver", vertelt Geert Willem.

Vitotherm verwacht dat de Chinese markt op de markt in Rusland gaat lijken en ziet kansen. Geert Willem: “Er wonen enorm veel mensen en het is een welvarend land. Shanghai is als West-Europa en heeft hetzelfde prijsniveau als Londen.  De ondernemende en welvarende cultuur in het land biedt een hoop mogelijkheden. Wanneer de chinezen een verdienmodel vinden in het telen van groene groentes, die staan wel bij hen op het menu, dan zullen er veel meer kassen worden gebouwd.”

Certificaten
Alle branderleveranciers moeten per type brander een goedkeuring hebben. De eerste heeft Vitotherm inmiddels binnen. Wil Vitotherm de hele lading dekken, hebben zij uiteindelijk zestien certificaten nodig. “We kunnen er gelukkig mee aan de gang. We weten hoe het werkt en aan welke bijzondere eisen we moeten voldoen. De certificering moet in China zelf georganiseerd worden. Wij regelen dat als we er toch zijn voor de in bedrijf stelling.”

Heb je geen certificaat dan kun je niet aan de slag. “De brander mag niet aan zonder certificaat, dus het zaak de certificering op orde te hebben als de inspectie langs komt. We zien nu steeds vaker dat de klant door een inspecteur wordt aangesproken op het ontbreken daarvan.”

Voor meer informatie:
Vitotherm
Overgauwseweg 8
2641 NE Pijnacker
T: +31 (0)15 369 47 57
E: gwvweert@vitotherm.nl
www.vitotherm.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven