Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duits onderzoek naar energiekostenreductie meerlagenteelt

08:15:49 Een onderzoeksteam van de Hogeschool Osnabrück wil in de komende maanden en jaren onder de naam 'AgrarCycle' een sterk innovatief netwerk uit de wetenschap en economie opbouwen om de verticale teelt in Duitsland duurzaam te bevorderen. Het voornemen wordt gesteund met meer dan 120.000 euro uit het innovatieprogramma voor de middenstand (ZIM) van het Duitse ministerie van Economie en Energie.

Bij verticale teelt worden groenten en fruit in gebouwen op meerdere verdiepingen geteeld. Dit systeem heeft geen direct zonlicht en ook geen land- en tuinbouwgrond nodig, want de planten groeien in oplossingen van voedingsmiddelen bij kunstmatig licht of daglicht.

Naast een efficiënt oppervlaktegebruik in de hoogte kunnen groenten en fruit in een indoor vertical farm (IVF) in een betrouwbare, weersonafhankelijke kwaliteit geteeld worden.

Bovendien kan bij de teelt in gesloten en controleerbare agrarische systemen grotendeels af worden gezien van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. "Zo wordt het mogelijk dat ook mensen in stedelijke gebieden toekomstig van lokaal geteelde levensmiddelen kunnen worden voorzien", zegt prof. dr. Andreas Ulbrich, professor voor groententeelt en -verwerking.


In oktober vorig jaar kon de Hogeschool Osnabrück aankondigen dat op de campus Haste een nieuw onderzoekscentrum "Agrarsysteme der Zukunft" (agrarische systemen van de toekomst) zal ontstaan. De expertise uit het onderzoekscentrum zal ook meegenomen worden in het ZIM-netwerk 'AgrarCycle'. Afbeelding: Hüdepohl.Ferner Architektur- und Ingenieurges. mbH

Verdere projectpartners zijn welkom
Groenten en fruit uit een indoor vertical farm zijn nu nog te duur, onder andere vanwege het hogere stroomverbruik. In de projectaanvraag zegt men met het oog op een IVF: "Afgezien van verdere kosten liggen de kosten door de energiebehoefte van 7 kWh per kilogram bladsla al op meer dan één euro.“

Om de productiekosten significant te reduceren ontbreekt het vooral aan innovatieve vermogenselektronica. Met behulp van het ZIM-netwerk moet hier verandering in komen. "Met de verschillende projectpartners willen we manieren vinden om emissies te verlagen en bronnen efficiënt te gebruiken", legt prof. dr. Hans-Jürgen Pfisterer, professor voor elektrische aandrijvingen en installaties, uit. "We willen tegemoet komen aan de eisen van voedings- en gezondheidsbewuste consumentengroepen en nieuwe plantaardige productinnovaties op de markt brengen", vult Andreas aan.

Dit moet lukken met partners die het netwerk financieel meedragen, alsook met geassocieerde partners die het netwerk ideëel ondersteunen. De tijd voor dit voornemen lijkt in vele opzichten gunstig: zo publiceerde de faculteit voor agrarische wetenschappen van de universiteit Göttingen in juli vorig jaar een onderzoek dat tot de conclusie kwam dat iedere tweede consument producten uit verticale landbouw zou kopen.

Voor het netwerk 'AgrarCycle' worden verdere projectpartners uit de wetenschap en economie gezocht. "De visie van het ZIM-netwerk AgrarCycle is het verder ontwikkelen van gesloten en controleerbare agrarische systemen met alle componenten en stakeholders binnen de totale toegevoegde waardeketen op het gebied van agrifood. Dit zodat er in deze systemen klimaatgericht, efficiënt, kwaliteitsgeoriënteerd en economisch geproduceerd kan worden en energie- en materiaalkringlopen geoptimaliseerd en gesloten kunnen worden“, luidt het in de projectaanvraag.

Bron: HS Osnabrück

Publicatiedatum: